Dvije partije su u mrtvoj trci da ponesu naslov ultra luzera, PDP i SNSD. Jezičak na vagi ipak naginje ka PDP-u, sa Slavišom Markovićem na čelu.Prošlogodišnja martovska egzibicija u pokušaju približavanja SNSD-u surovo je kažnjena gubitkom dva mandata u gradskoj skupštini.Međutim prvorazredni deficit koji komparira sa kolapsom se desio 8 mjeseci kasnije. O čemu se radi. Zajednička podrška sa SDS-om  kandidatu za gradonačelnika Ljubiši Petroviću uspješno je okončana 15. novembra.Već sljedećeg jutra PDP ispada iz svih mogućih kombinacija.Uticaj na gradonačelnika se mjeri u mili-promilima,taman toliko ako se Petrović sažali na Markovića i negdje zajedno popiju kafu. Dalje nema ništa jer sa Kajsijom teško da će stići. Petrović je individualac koji je otkantao i politički likvidirao Slavišu Markovića.Za sada se primarno služi pojmom narodni  gradonačelnik ali djeluje konfuzno i usporeno.

     SNSD-u svakako ne služi. Njihov pokušaj da mu nametnu zajedničko druženje sa 23 odbornika je doživio potpuni debakl. Obesmišljen i na granici lakrdije proizvodi samo jedno pitanje.Da li je moguće da u koaliciji “Dogovor za Bijeljinu” toliko nemaju povjerenja jedni u druge da nisu smjeli pojedinačno kod Petrovića? Vjerovatno su razmišljali pomognuti sofisticiranom intelektualnom veličinom glavnog "laktaškog" ideologa na sljedeći način." Šta ako ne daj Bože, Petrović postupi kao Marlon Brando u filmu "Kum" I dio, kada izgovara legendarnu rečenicu svom kumčetu pjevaču Džoni Fontejnu. "Daću mu ponudu koju neće moći da odbije" (I am gonna make him an offer he can't refus).E tu bi zaista mogli da nastanu problemi.Recimo Dakiću ponudi posao sa bagerima a moralnoj političkoj gromadi Milenku Mitroviću iz Pokreta za Bijeljinu mjesto kasirke na Agrotržnom centru i pride štand na trgu tokom novogodišnjih praznika.Uglavnom, SNSD sa nedoraslim funkcije predsjednika skupštine Aleksandrom Đurđevićem, baulja u magli neznanja sljedećeg poteza uz napomenu da su svi dosadašnji bili katastrofalni. Niti imaju načelnike niti gradonačelnika. Još nešto.Ako Đurđević  ponekad mora nešto izjaviti da ostane zapaženo, najbolje da zaobiđe ugostitelje. Ovako neumoljivo podsjeća na Sanju Vulić jer izgleda se poput dobojske nastavnice školovao da bude političar, pa konobare i šankere ko šiša. Zato ćuti, samo ćuti, ćuti naš dječače crveni..

     SDS je valjda dobio gradonačelnika pa bi se teško mogao svrstati u gubitnike. Popunio je svojim kadrovima mahom iz Crnjelova kabinet Ljubiše Petrovića ali je živa istina da se o kadrovskim riješenjima minimalno pitao. Ljubiša Petrović  svjesno kreira utisak apsolutne samostalnosti koja ide toliko daleko da na njega uticaj nema ni Mirko Šarović. Istina, kompletna crnjelovačka populacija bi trebala znati da je dug,zao drug. Ko ima uši da čuje neka čuje.

     Da obiđemo još jedan SDS.To je ovaj semberski.Taman dokle dopire toliko se i pita.Pompezno najavljeno kroz medije da tri ili četiri odbornika dižu sidro i osnivaju novu partiju, suočili su se naredni  dan u Beogradu sa Dodikom i vratili se resetovani na fabrička podešavanja. Poruka koju su dobili je sljedeća.Ideja pokojnog gradonačelnika ne smije biti napuštena, što na "laktaštkom"jeziku u prevodu znači, nemojte dirati Miju Sofrenića i tačka. Ima još.Nemojte osnivati novu političku partiju. E sad ide tačka. Inače SDSSMM sa Ljubišom Petrovićem slabo stoji  i jedinu njihovu konekciju  nalazim u bliskoj prošlosti. Naime  aktuelni gradonačelnik je sa Mićom Mićićem u vrijeme povratka u SDS imao par sastanaka u prisustvu svjedoka,o čemu ću pisati u narednim kolumnama.Uglavnom svjedok mi kaže da je tema bilo mnogo, tačno 60 000.(šezdeset hiljada). O čemu su razgovarali je izgleda nešto načuo Miško Milovanović ali uprkos obećanju da će progovoriti, mudro ćuti. Umjesto njega se besmislicama praćaka mlađani junoša  Đurđević a baš bi on trebao da ćuti. Naravučenije,ovi u SNSD-u su vječito u kontra ritmu.

     U ništa boljem ritmu nije ni Ljubiša Petrović, jer je u permanentnom kašnjenju uprkos činjenici da ima namjeru „izlizati đonove“. Pod hitno mu naći čovjeka zaduženog za organizaciju vremena. Kasni na sastanke,konferencije, televizijska gostovanja, pa predlažem da mu gradska uprava kupi dobar sat jer dok ne proda krmače i junad, nema od čega pazariti. Inače Petrović  je loš populista, daleko lošiji od Draška Stanivukovića .Bez strategije i plana, samoživ i sa pritajenim egocentričnim manifestacijama,umislio je  da je na poziciju gradonačelnika došao jer je javnim nastupima tokom kampanje zadivio biračko tijelo. Koliko je nedovršen i politički nepromišljen svjedoči činjenica da je potpuno minimalizovao ulogu partije koja ga je kandidovala za gradonačelnika. Trenutno egzistira na agresivnoj i često bezobraznoj podršci BN botova. Psuju, pljuju, kidišu na familiju i u pravilu sve znaju osim gramatike srpskog jezika. Kada shvati da ga neće moći unovčiti,Vlado Trišić će ga poslati u prijevremenu političku penziju bez benificiranog radnog staža.

     Treba nešto napisati o Demosu, DNS-u i Socijalistima. Demos supersoničnom brzinom hita da prestigne političkog roditelja SNSD. Jednakom dinamikom se urušava RITE Ugljevik ,kojem će u posljednjem stepenu propasti, vjerovatno isključiti struju. Međutim članstvo je sve brojnije pa koga briga za RITE.

     DNS ima ljepotana Stanišića pa najnoviji opozicionar Nenad Nešić kojem se čujem dive momci po samouslugama,nema kada da pokaže nepresušan intelektualni potencijal. A mnogo čemu bi mogao da nas nauči. Recimo,kako se ultra brzo obogatiti i ostati nevin.Socijalisti ništa,potpuno su neinspirativni.  Ujedinjena Srpska takođe ništa,tek ih upoznajemo. Recimo da nisu imali vremena pokazati šta znaju i koliko ne znaju.

     Inače na političkom nebu Semberije lagano se zagrijava novi-stari kandidat za gradonačelnika. Dok ne postane prvi čovjek Bijeljine dr.Zlatko Maksimović se neće smiriti. Trud vrijedan pažnje mogao bi uspjeti jer konkurencija je najblaže rečeno katastrofalna.Na ruku mu ide činjenica da brine o našem zdravlju a s obzirom da nas je barem polovina bolesnih,frustriranih ili nervno rastrojenih, bolji temelj za pobjedu mu nije potreban. Ma šalim se.

 BijeljinaLive