NORVEŠKI brod "Polar empres" uploviće u crnogorske vode kako bi počelo seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja radi eventualne eksploatacije nafte i gasa. To je za "Novosti" zvanično potvrđeno u Agenciji za ugljovodonike. Iako ima pomeranja u roku uplovljavanja, ipak celi postupak teče prema planu, kaže Jelena Savković, portparolka u Agenciji.

- Istraživanje obuhvata četiri bloka ukupne površine oko 1.200 kilometara kvadratnih - precizirala je Savkovićeva. - Urađen je elaborat o zaštiti životne sredine koji analizira morski eko-sistem i utvrđene mere nadzora. Te mere uključuju prisustvo specijalnih posmatrača za morske sisare i gmizavce, riblji fond i detaljna pravila o izveštavanju i komunikaciji sa ribarima, što je u skladu sa sporazumom.

Grupa građana okupljena u "SOS Montenegro" organizovala je protestnu šetnju od Ulcinja do Herceg Novog, jer se protive istraživanjima nafte i gasa. Smatraju da će imati poguban efekat na morski eko-sistem.

- Riba koja ne bude ubijena pobeći će. Riba koja nije u stanju da pobegne, jer je slabo pokretljiva, ona će da ugine. I ne samo ribe već svi oni organizmi koji žive u moru. Grčkoj naftnoj kompaniji dodeljeni su blokovi 30. i 26. koji se nalazi tačno na mestu gde je bio epicentar zemljotresa 1979. godine! Praksa drugih zemalja u svetu je pokazala da se učestalost zemljotresa nakon seizmičkih istraživanja povećava deset puta - kategoričan je Mirsad Kurgaš, predstavnik tog udruženja.

Međutim, direktor Insituta za biologiju mora iz Kotora Mirko Đurović poručuje da se ne slaže sa takvim tvrdnjama.

- Neće ova istraživanja izazvati drastične promene u morskom eko-sistemu, u smislu da će se, kao što smo čuli, desiti potpuni nestanak riba i drugih morskih organizama. Istraživanja su sprovedena i u Hrvatskoj 2013, ranije sedamdesetih godina prošlog veka u različitim fazama, a nije se drastično promenio ni biljni ni životinjski svet - poručuje Đurović.

O uticajima najavljenih istraživanja i izazivanje zemljotresa Milena Tomanović iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju kaže:

- Nigde u svetu nije zabeležen primer da je tokom ovog tipa istraživanja, gde se za izvor akustične energije koriste vazdušni topovi, došlo do pobude indukovane seizmičke delatnosti.

"SOS Montenegro" protiv istraživanja Foto D. S.

PRIHODI

Jelena Savković iz Uprave za ugljovodonike naglašava da je država već počela da ostvaruje prihode od istraživanja nafte i gasa.

- Po osnovu naknade, na površinu od tri koncesionara od 2016. u crnogorski budžet se slilo 1,034 miliona evra - navela je Savkovićeva. - U slučaju otkrića za komercijalnu eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju državi bi pripalo između 62 i 68 odsto ostvarenog prihoda.