Podaci su pokazali da se bruto domaći proizvod (BDP) Japana smanjio više nego što se očekivalo tokom prvog kvartala.

Dolar je u ponedeljak ojačao 0,31 odsto u odnosu na japanski jen, i prodavao se po 161,37 što je najviši nivo od decembra 1986. godine.

U isto vreme, evro je porastao za 0,58 odsto u poređenju sa japanskom valutom, na 173,36, što je najviša tačka od 1992. godine nakon vanrednih izbora u Francuskoj. Takođe je i funta je porasla za 0,44 odsto u odnosu na jen, dostigavši 204,34 - vrhunac od 2008. godine.

Šta se dešava?

Jen je u stalnom opadanju otkako je Banka Japana okončala svoju politiku negativnih kamatnih stopa i odustala od kontrole krive prinosa u martu.

Nakon tog poteza, valuta je prešla granicu od 150 u odnosu na dolar, dostigavši 160 krajem aprila pre nego što je intervenisalo ministarstvo finansija zemlje.

Blumberg je nedavno naveo da je suština problema veliki jaz između Japana i SAD kada je reč o kamatnim stopama, koje Federalne rezerve tek treba da snize sa gornje granice od 5,5 odsto, a isti problem odnosi se i na Evropu, jer jen ide ka rekordno niskom nivou u odnosu na evro.

Japansko ministarstvo finansija potvrdilo je da je u periodu od 26. aprila do 29. maja intervenisalo u iznosu od 9,78 biliona jena (62,25 milijardi dolara). To je bio prvi put da je japanska vlada preduzela takvu tržišnu meru od oktobra 2022. godine.

"Budno posmatramo"

Japanski ministar finansija Šuniči Suzuki ponovio je u utorak da zvaničnici budno posmatraju tržišta valuta, ali nije ponovio upozorenje da su spremni da deluju, piše Rojters.

Nedavno je Jošimasa Hajaši, glavni portparol vlade, rekao na konferenciji za novinare da je prekomerna volatilnost u deviznom kursu nepoželjna jer negativno utiče na potražnju u poslovanju i domaćinstvima.

"Pažljivo pratimo kretanja valuta i odgovorićemo adekvatno na prekomernu volatilnost", izjavio je tada.

Ovi komentari prate stalni niz upozorenja zvaničnika protiv nekontrolisanih oscilacija u valuti, usled pojačanog političkog fokusa na uticaj slabljenja jena na ekonomiju.

Nema spasa?

Dong Čen, glavni azijski strateg i šef istraživanja u švajcarskoj privatnoj banci Pictet, rekao je za CNBC da i dalje očekuje da će jen ostati "prilično slab" uprkos upozorenjima japanskih zvaničnika o intervenciji.

"Da budem vrlo iskren, zapravo ne mislim da japanske vlasti mogu mnogo da učine po pitanju jena, a tržište je to pokazalo. Jer uprkos svim verbalnim intervencijama, ili stvarnim intervencijama koje je japansko Ministarstvo finansija uradilo u prošlosti, nisu uspeli da zaustave pad jena", rekao je.

Dong je objasnio da je to zato što razlika u kamatnim stopama između SAD i Japana ostaje veoma široka, a to će zadržati slab jen osim ako se razlika ne smanji značajnije.

Referentna stopa američkih federalnih fondova iznosi 5,25 do 5,5 odsto, dok je referentna kamatna stopa Banke Japana 0-0,1 odsto.