Zapravo, sve se trebalo promijeniti od prošle godine, ali sada velikom automobilskom dobavljaču iz Baden-Vertemberga ponovno prijeti bankrot. Stotine radnika plate čekaju od maja, pišu njemački mediji.

Od četvrtog bankrota u septembru prošle godine, u kompaniju je trebao stići dašak svježeg vazduha jer je novi investitor preuzeo dobavljača automobila iz Baden-Vertemberga.

Željeli su ga vratiti na put uspjeha i napravili su velike planove za postizanje tog cilja, pišu njemački mediji. Ali, čini se da ti planovi još ne ostvaruju rezultate jer više od 200 radnika nije dobilo plaće za maj i jun, te su ostali kod kuće.

Proizvodnja stoji, tačnije u velikim proizvodnim pogonima fabrike ništa se ne radi.

Međutim, problemi s neisplatom plata nisu financijski razlozi. Postoje klauzule prema kojima se prava na pečat ne mogu preuzeti u slučaju nesolventnosti. Taj problem izbjegnut je prošle godine s turskim investitorom ISH Group.

Ali još bi moglo proći neko vrijeme prije nego što se prava konačno prenesu. Kao rezultat toga, dobavljač automobila BBS više nije mogao nastaviti proizvoditi. Kompanija je sada u zastoju, a 240 zaposlenih čeka plate od maja.

IG Metall Freudenstadt sada je stao u zaštitu radnika i BBS-u dao rok do 1. jula da im isplati plate. Rok je prošao, a isplata plata nije izvršena.

Zadnji i posljednji rok za isplatu plata je sutra. U suprotnom, dobavljaču automobila iz Baden-Vertemberga prijeti sljedeći bankrot. Do sada su investitori više puta spasili firmu od propasti, navode njemački mediji, a prenosi "Fenix-Magazin".