To je bio najnoviji zvanični odgovor koji je Desantis preduzeo da podrži Izrael. Florida je poslala teretne avione sa zdravstvenim zalihama, dronove, pancire i šlemove, rekao je Džeremi Redfern, portparol kancelarije guvernera.

Ta američka savezna država je takođe radila sa privatnim grupama na snabdevanju oružjem i municijom na zahtev izraelskog generalnog konzula u Majamiju, rekao je Redfern.

Redfern nije želeo da otkrije vrstu ili količinu municije i naoružanja, upućujući pitanja generalnom konzulu, koji nije odmah dao komentar.

Desantis je često primenjivao svoja zvanična ovlašćenja da preduzima akcije koje se poklapaju sa njegovim većim političkim ciljevima. Florida je koristila državna sredstva za prevoz migranata iz Teksasa u oblasti koje predvode demokrate, kao što je Martha's Vineyard. A ranije ove nedelje, njegova administracija je naredila državnim univerzitetima da raspuste ogranke propalestinske studentske grupe zbog podrške terorističkoj grupi Hamas.

Otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, Florida je takođe imala letove za oko 700 Amerikanaca evakuisanih iz Izraela.

Potvrda vojne pomoći dolazi pošto se očekuje da će Desantis i drugi predsednički kandidati republikanaca prisustvovati godišnjem skupu donatora Republikanske jevrejske koalicije, koji počinje u petak u Las Vegasu. Desantis bi trebalo da u subotu ujutru razgovara sa republikanskom grupom iz Nevade u kazino odmaralištu na Las Vegas Stripu.

Desantis i drugi predsednički kandidati iz GOP-a su se uglavnom postrojili iza Izraela i optužili američkog predsednika Džoa Bajdena da ne čini dovoljno da podrži Izraelce. Desantis je udario na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, velikog favorita na predizborima 2024., i bivšeg guvernera Južne Karoline i bivšu ambasadorku SAD pri UN Niki Hejli i zbog Izraela.

Nejasno je da li je Desantis koordinirao isporuke oružja sa Bajdenovom administracijom. Ministarstvo trgovine reguliše isporuku mnogih vrsta američkog oružja i tehnologije u inostranstvo.

Savet za nacionalnu bezbednost i Odeljenje za trgovinu Bele kuće nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.