Ovo dolazi nakon što je Telegram kanal, koji je mesecima tvrdio da je ruski lider imao rak i da je smrtno bolestan, objavio da je Putin umro.

Dalje se tvrdi da je u Rusiji u toku "puč" jer će Putinov uži krug pokušavati da predstavi njegovog "telesnog dvojnika" kao pravog predsednika.

Ali Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je državnim medijima RIA Novosti da je izveštaj "apsurdan informativni kanal".

Ranije ove nedelje negirao je da je Putin doživeo srčani udar prošlog vikenda i rekao da su izveštaji da je ruski predsednik koristio dvojnika lažni.
Na Telegram kanalu objavljeno o Putinovoj smrti

Jedna teorija objavljena na Telegram kanalu je da ga finansiraju ličnosti nekada bliske Putinu koje su izgubile tlo pod nogama i da je lažni izveštaj dokaz intenzivne borbe za vlast dok se Rusija bori u ratu u Ukrajini.

Objava u Telegramu glasila je: "Pažnja! U Rusiji je trenutno pokušaj državnog udara! Ruski predsednik Vladimir Putin preminuo je večeras u svojoj rezidenciji u Valdaju. U 20.42 po moskovskom vremenu lekari su prekinuli reanimaciju i konstatovali smrt. Sada su lekari blokirani u sobi sa Putinovim lešom, drže ih pripadnici predsedničke službe bezbednosti po ličnom naređenju Dmitrija Kočneva (direktora Federalne gardijske službe), koji je u kontaktu i prima uputstva od sekretara. Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev. Pojačana je sigurnost za predsednikovog dvojnika. Aktivni pregovori su u toku. Svaki pokušaj da se nakon Putinove smrti predstavi dvojnik kao predsednik je državni udar".

"Patrušev u najboljoj poziciji da zameni Putina"

Nikolaj Patrušev (72) je sekretar moćnog ruskog Saveta bezbednosti i Putinov glavni savetnik za obaveštajne službe. Telegram kanal je tvrdio da je on u najboljoj poziciji da nasledi predsednika, ali bi mogao da želi vlast za svog sina, ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa (46).

Kanal je mesecima tvrdio da je Putin bio bolestan i da su ga zamenili glumci obučeni od strane bezbednosnih službi koji su se podvrgli plastičnim operacijama da bi izgledali kao ruski lider.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general-potpukovnik Kirilo Budanov tvrdi da pravi Putin nije viđen od juna 2022.

"Onaj, koga su svi poznavali, poslednji put je viđen oko 26. juna 2022. godine", rekao je prošlog meseca.