Kako navode američki mediji, dobio je ohrabrenje da se suoči sa Trampom u novembru, a u tome su prednjačili njegova supruga Džil i sin Hanter. Demokrate koje su razmatrale da zamjene Bajdena nakon debate u četvrtak, istakle su da samo supruga Džil može da utiče na njega da sam odustane od kandidature.

Konsultacije sa porodicom

Bajdenova porodica, uključujući prvu damu Džil Bajden, sina Hantera Bajdena i njihove unuke, sastala se u Kemp Dejvidu na ranije zakazanom okupljanju i, prema navodima američkih medija, molila predsednika da nastavi da sa kandidaturom za reizbor, rekli su savetnici Bajdena za CNN. Jedan savetnik je rekao da su članovi porodice ponudili „nedvosmislenu podršku“ Bajdenu.

Porodica, očigledno frustrirana timom koji je pripremao predsednika Bajdena uoči debate sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, razgovarala je o tome da li bi trebalo otpustiti nekog od Bajdenovih glavnih savetnika i da li treba izvršiti promene osoblja u kampanji, rekao je jedan savetnik.

Bajden je, međutim, poznat po tome što je lojalan i zaštitnički nastrojen prema svojim bliskim savetnicima i ne voli da otpušta pomoćnike.

Ova podrška nakon okupljanja porodice Bajden samo je nastavak javnih pohvala prve dame Džil, koje su upućene njenom suprugu nakon debate.

Ona je za „Vogue“ rekla da porodica „neće dozvoliti da tih 90 minuta definiše četiri godine koliko je bio predsednik“ i obećala da će „nastaviti borbu“.

Ključno mišljenje Džil Bajden

Porodično okupljanje došlo je u trenutku kada se Bajden i njegova kampanja suočavaju sa lavinom poziva da predsednik odustane nakon debate na CNN-u u četvrtak. Diskusija je bila fokusirana i na to kako članovi Bajdenovog tima mogu da pomognu predsedniku, a ne da li treba da preispita svoju kandidaturu, rekao je jedan od savetnika.

Bajden sada nestrpljivo prikuplja podatke, ali i čeka širi krug anketa i istraživanja demokratske kampanje ove nedelje, rekli su savetnici, pripremajući se za očekivani pad podrške. Savetnici su preventivno okrivili medijsko izveštavanje za bilo kakav pad podrške, a ne Bajdenov učinak.

Stav porodice da Bajden mora da nastavi da se bori mogao bi da se promeni u narednim danima, ako se drastičan pad podrške nastavi i ako predsednik bude uveren da bi izlazak iz trke izbegao poraz demokrata na izborima ove jeseni.

Mišljenje Bajdenove porodice bilo bi ključno u određivanju njegove političke budućnosti, čak i više od njegovog izolovanog užeg kruga vrhunskih savetnika.

Pritisak na savetnike

Ti savetnici su sada pod velikom lupom, a partijski insajderi se otvoreno pitaju kako su dozvolili predsedniku da izađe na binu prošle nedelje kako bi se suočio sa Donaldom Trampom, znajući da situacija nimalo nije povoljna za njega. Bajdenov tim je proveo skoro čitavu nedelju u Kemp Dejvidu, pokušavajući da pripremi predsednika za bilo koji scenario sa kojim bi se mogao suočiti u studiju CNN-a u Atlanti.

Demokrate su razočarane zbog Bajdenovog nastupa u debati, a neki su čak i postavljali pitanja o tome da li on treba da ostane kandidat stranke.

Neke demokrate su rekle da se plaše da je prekasno, napominjući da je Bajden ponosan, tvrdoglav čovek koji je dugo insistirao da je najbolji kandidat da pobedi Trampa i da ne bi slušao nikoga osim njegove supruge Džil Bajden.

Pored toga, neizvesno je ko bi mogao da zameni Bajdena ukoliko dođe do takvog scenarija. Kao jedan od mogućih kandidata pominjao se guverner Kalifornije Gavin Njusom.

Međutim, on je istakao da ostaje uz Bajdena, kao i da je većinski stav demokrata da on treba da ostane kandidat.