"Ukrajina trenutno ima potvrdu od 106 zemalja sveta za učešće na mirovnom samitu u Švajcarskoj 15. juna, ali Rusija, koristeći uticaj Kine na region i kineske diplomate, čini sve da ometa taj skup. Žalosno je što je tako velika, nezavisna, moćna zemlja kao što je Kina je instrument u rukama ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa mini turneje po Aziji, gde lobira da tamošnje zemlje učestvuju na samitu.

Mirovni pregovori, koji se fokusiraju na sukob između Rusije i Ukrajine koji su počeli u februaru 2022, trebalo bi da se održe u odmaralištu Burgenštok, ali određeni broj zemalja takozvanog globalnog juga neće doći ili još nisu odlučili. SAD su potvrdile učešće na visokom nivou, postoji mogućnost da dođe i predsednik Džo Bajden, ali što se tiče Kine, nije potvrdila svoje prisustvo ni na jednom nivou. Dok SAD ohrabruju različite zemlje da učestvuju na mirovnom samitu, Kina radi na sprečavanju zemalja da odgovore, navodi se u optužbi Zelenskog.

U februaru 2023, u telefonskom razgovoru, pokušao je da ubedi predsednika Si Đinpinga da Kina treba da prestane da podržava Rusiju, ali nije uspeo. Si je rekao da će Kina poslati specijalnog izaslanika u Ukrajinu i druge zemlje da pomogne u „dubokoj komunikaciji“ sa svim stranama za političko rešenje ukrajinske krize i da je Kina spremna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć Ukrajini. U međuvremenu je postalo očigledno da je Kina definitivno stala uz Rusiju, ne samo ekonomski i politički, već joj šalje i delove za rakete koje uništavaju Ukrajinu.

"Njegovo (Zelenskog) učešće u dijalogu Šangri-La liči na pokušaj Zapada da uvuče azijske zemlje u ukrajinsku krizu", komentariše kineska državna publikacija na engleskom jeziku Global Times. Kineske vlasti su putem tih medija uputile upozorenje da učešće Zelenskog treba da podseti azijske zemlje "da ne upadnu u zamku sličnu onoj u koju je upala Ukrajina, jer američko podsticanje blokovske konfrontacije u Aziji predstavlja opasnost“. Nešto ranije, kineski ministar odbrane Dong Đun, takođe govoreći u Singapuru, rekao je da zemlje azijsko-pacifičkog regiona neće dozvoliti da hegemonija naškodi regionu i da novi hladni rat uđe u region, ali ovo je poruka upućena Americi.

A Ukrajincima je iz Pekinga rečeno da mirovna konferencija u Švajcarskoj ne može da ispuni svoju funkciju ako je ne priznaju Kijev i Moskva. „Kina je uvek tvrdoglavo tvrdila da međunarodna mirovna konferencija mora da sadrži tri važna elementa: priznanje i Rusije i Ukrajine, ravnopravno učešće svih strana i nepristrasnu diskusiju o svim mirovnim inicijativama, inače će biti teško odigrati značajnu ulogu. Ulogu u obnavljanju mira“. To je na tragu Kremlja, odakle tvrde da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije "apsolutno nelogično, neperspektivno i praktično gubljenje vremena“. Rusija je ranije ovu konferenciju nazvala "praznom sholastikom" bez izgleda da će dati rezultat".

Zelenski je u ponedeljak stigao na Filipine, koji šalju svoje predstavnike u Švajcarsku na samit o Ukrajini.

"Cenimo što će Filipini učestvovati na samitu", rekao je Zelenski, a prema filipinskoj novinskoj agenciji GMA, predsednik Markos je odgovorio da Filipini žele da nastave da pomažu Ukrajini kroz multilateralne platforme kao što su UN i Evropska unija za postizanje mira".

"Nastavićemo da činimo sve što možemo da promovišemo mir, prekid neprijateljstava i političko rešenje u vašoj zemlji. Mislim da svi razumeju da je to lakše reći nego učiniti i da će biti težak put da se vratimo u stanje koje je moralno prihvatljivo ne samo za Ukrajinu, već i za ostatak sveta", rekao je filipinski predsednik.