Opravdanja za postepeno ukidanje atomske energije, poput nuklearne bezbednosti ili manjka gorivih šipki, pala su u vodu, rekao je Špan u utorak za Dojčlandfunk.

"Bio je to zeleni svet iz bajke", koji su vladajuće stranke predstavljale fragmentarno, izvrćući činjenice, rekao je.

Demohrišćani su dan ranije odlučili da u parlamentu formiraju anketni odbor da istraži gašenje nuklearnih elektrana.

"Imam utisak da ministarstvo za zaštitu životne sredine i ministarstvo privrede rade kao da ih vode nevladine organizacije", rekao je Špan, ministar zdravstva u poslednjoj vladi Angele Merkel.

Pitanje je, dodao je, "stavlja li zeleni sistem partijske interese iznad interesa zemlje". Ponavljanje "zelenog" je referenca ka uticaju ekološke stranke Zelenih, koja je deo vladine koalicije.

Ministri privrede i ekologije Robert Habek i Štefi Lemke su početkom 2022. bili pod pritiskom da u vladi prihvate odlaganje planiranog gašenje tri preostale nuklearke.

Prema medijskim izveštajima, pojedini eksperti su sugerisali to rešenje. Navodno je u bilo stručnih sugestija da se njihov rad produži.

Oba ministarstva su osporila te izveštaje, a Štefi Lemke je odluku o definitivnom istupanju iz atomske energije opisala kao "jednu od najtransparentnijih 2022."

Napuštanje nuklearne energije inicirala je još vlada Merkelove posle katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima 2011.