Naime, rat u Gazi prijeti da se prelije na otvoreni sukob između Izraela i libanskog Hezbolaha, što bi bilo pogubnno za sve strane i potreslo bi cijeli region. Kako dalje piše BBC, rat punih razmjera uključio bi Iran otvorenije u sukob nego što je to bio slučaj tokom krvavih ratova vođenih između Izraela i Hezbolaha 1996. i 2006. godine.

Pitanje je sada koliko će izraelski čelnici usijed rastućeg pritiska domaće javnosti da se obračunaju s Hezbolahom i dalje slušati pozive Vašingtona na suzdržanost?

Podsjeća se da Izrael i Hezbolah vode prekogranične sukobe od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, što je i pokrenuo odmazdu izraelski oružanih snag ana Pojas Gaze.

Međutim, sve do sada Izrael je ostao ispod praga otvorenog rata ili unutar onoga što libanski političari nazivaju "pravilima igre" - neformalnim smjernicama uspostavljenim nakon 2006. godine kako bi se smanjio rizik od pogrešne procene i eskalacije s obe strane.

Posebna koordinatorka UN-a za Liban, Dženin Henis-Plasčirt i zapovednik mirovnih snaga UN-a raspoređenih duž južne granice Libana, general-pukovnik Aroldo Lazaro, rekli su u zajedničkoj izjavi da je opasnost od pogrešne procene koja vodi do iznenadnog i šireg sukoba vrlo stvarna.

No, kako navodi BBC u poslednjih 19 dana došlo je do postupnih promena. Hezbolah je intenzivirao svoje delovanje i rastegao pravila igre i sada postoji hitna potreba za smirivanjem situacije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da bi širenje rata na Liban bila "katastrofa koja nadilazi svaku imaginaciju".

Podseća se i da je prošle sedmice Hezbolah ispalio stotine raketa i dronova na izraelske vojne lokacije, a nakon što je IDF usmrtio jednog od njegovih visokih zapovednika Taleba Abdulaha.

Hezbolah koristi dronove s eksplozivom, kao i rakete i protivtenskovske projektile. A u maju je prvi put lansirao dron s projektilom protiv Izraela.

Uz snažnu iransku podršku, Hezbolah tvrdi da je od oktobra izveo više od 2.000 napada na Izrael, te da će okončati neprijateljstva tek kada se postigne sporazum u Gazi. A takva mogućnost čini se sve daljom svakim novim danom.

Hezbolah je ove sedmice uputio I jezivu poruku puštanjem snimka koji je napravio njihov dron  i koji traje 10 minuta, a na tom snimku su luka u Haifi i drugi vojni ciljevi u severnom Izraelu, uključujući sisteme PVO "Gvozdena kupola" i "Davidova praćka".

S druge strane, i retorika izraelskih zvaničnika primetno se zaoštrila: ministar spoljnih poslova Izraela upozorio je Hezbolah da će u slučaju totalnog rata biti uništen i da je Izrael vrlo blizu trenutka kada će promeniti stav protiv Hezbolaha i Libana.

Izraelska vojska je istovremeno objavila da su zapovednici IDF-a odobrili operativne borbene planove za napad preko severne granice Izraela. Sada je potrebno još samo zeleno svetlo premijera Benjamina Netanijahua.

Zatim je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio da nigde u Izraelu neće biti sigurnosti ako izbije rat punih razmera. I za svaki slučaj, naglasio je da bi se ratno poprište moglo proširiti daleko izvan Levanta, čak do Kipra, bude li Izraelu omogućeno korišćenje kiparske vazdušne luke i logističkih objekata.

Izrael može da sravni Liban sa zemljom i upozorio je da će to učiniti u slučaju rata, a ono što se dogodilo Gazi samo pojačava tu pretnju. A Hezbolah više nije Hezbolah iz 2006. godine. Danas je mnogo bolje naoružan. Procenjuje se da raspolaže arsenalom od 40.000 do 120.000 raketa i jasno je stavio do znanja da će borbu dovesti u samo srce Izraela, preneo je Index.hr.