Ukrajinski predsjednik je izjavio da će zamijeniti general-pukovnika Jurija Sodolja na mjestu komandanta Zajedničkih snaga Oružanih snaga, u svom noćnom obraćanju naciji kasno u ponedeljak.

Smjena je uslijedila nakon što je Bohdan Krotevič, načelnik štaba Azovske brigade, pozvao na istragu o lošem vođstvu komandanta u oštrom pismu upućenom Državnom istražnom birou Ukrajine.

"Napisao sam pismo SBI-u pozivajući na istragu protiv jednog vojnog generala koji je, po mom mišljenju, ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general", napisao je Krotevič kasnije na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Ponekad mislim da nam svijet šalje ološ kako bi nas ujedinio. I svi vojnici sada razumiju o kojoj osobi govorim, jer 99 procenata vojske ga mrzi zbog onoga što radi", dodao je, ne imenujući general-pukovnika Sodolja.

Marijana Bezuhla, članica odbrambenog odbora ukrajinskog parlamenta, naknadno je tvrdila da se izjave načelnika Azova odnose na general-pukovnika Sodolja.

Zelenski nije naveo zašto je odlučio da smijeni generala.

Ukrajinski lider je samo objavio da je zamenio general-pukovnika Sodolja brigadnim generalom Andrijem Hnatovim.

General-pukovnik Sodolj je prethodno bio komandant ukrajinskih marinaca pre nego što je u februaru dobio najnovije unaprijeđenje, kao dio šire reorganizacije vojnih komandnih struktura.

Bio je optužen za naređivanje "samoubilačkih misija" anonimnim marincima poslatim preko rijeke Dnjepar na teritoriju pod ruskom okupacijom.

Njegova smijena je znak borbe za održavanje vojnog jedinstva sa kojom se suočava Zelenski nakon smijene generala Valerija Zalužnog sa mjesta vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.