Časiv Jar se nalazi na brdu oko 20 kilometara zapadno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele pre godinu dana, a obe strane ga vide kao potencijalnu polaznu tačku za rusko napredovanje ka ključnim gradovima istočne Donjecke oblasti. posebno Kramatorsk i Slavjansk.

Portparol vojske Nazar Vološin rekao je agenciji Ukrinform da su ukrajinski branioci potisnuli ruske snage iz okruga Kanal u Časiv Jaru. "Neprijateljska vojska je otišla", rekao je.

Vološin je dodao da ruske snage nisu mogle da zauzmu Časiv Jar, zbog čega su odlučile da unište grad. Između ostalog, kažu Ukrajinci, Rusi koriste zloglasni TOS-1, višecevni raketni bacač sa raketama opremljenim aerosolnim bojevim glavama.

"To je strašno oružje koje gađa termobaričnim raketama", rekao je Volosin.

A da ruske snage zaista svim raspoloživim sredstvima pokušavaju da unište Časiv Jar, pokazuju snimci iz samog grada. Tako se na fotografijama snimljenim dronom vide uništeni kvartovi i crne zgrade u, kako Ukrajinci kažu, nekada prosperitetnom gradu u Donbasu.

Scene koje se mogu videti podsećaju na neki distopijski film i sasvim je očigledno da je puna sila bombi, raketa i artiljerijske municije bačena na kvart Časiv Jara. Uz građevine nije pošteđena ni crkva.

Predratno stanovništvo ovog malog grada bilo je oko 12.000 ljudi, i teško je zamisliti da će se Časiv Jar brzo oporaviti od takvog razaranja, čak i pod malo verovatnom pretpostavkom da će rat brzo prestati.