Ursula fon der Lajen u Kijevu najavila je i da će EK sredinom marta obezbediti okvirne uslove za početak pregovora sa Ukrajinom o pristupanju EU.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je centar u kojem se nalaze vojnici koji su učestvovali u borbama za Avdejevku, najavivši da se ofanziva nastavlja.

Sutra skup u Parizu: "Putin neće pobediti"

Oko 20 evropskih lidera okupiće se sutra u Parizu kako bi poslali poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti vezanoj za Ukrajinu i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobediti u ratu, koji ulazi u treću godinu, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je svoje evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako navode njegovi savetnici, "eskalacije ruske agresije u poslednjih nekoliko nedelja", preneo je Rojters.

"Želimo da Putinu pošaljemo vrlo jasnu poruku da neće pobediti u Ukrajini", rekao je savetnik predsednika Francuske novinarima na brifingu.

Zelenski: Od početka napada Rusije poginula 31.000 ukrajinskih vojnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginula od kada je počeo napad Rusije na tu zemlju pre dve godine, što je prvi zvanični podatak za više od godinu dana.
16:17

Ukrajina i njeni partneri bi mogli da pozovu Rusiju na budući mirovni samit

Ukrajina i njeni strani partneri mogli bi da pozovu Rusiju na budući mirovni samit kako bi razgovarali o okončanju dvogodišnjeg rata pod uslovima Kijeva, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

On je objasnio da će Švajcarska biti domaćin samita na kojem će se razgovarati o "viziji mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog", koja bi mogla da bude predata Rusiji kasnije, tokom drugog sastanka, preneo je Rojters.
16:17

Sunak: Zapleniti još ruske imovine i poslati Kijevu kamatu na zamrznuta sredstva

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je danas Zapad da bude "hrabriji" u zapleni ruske imovine i da Ukrajini pošalje kamatu koja je naplaćena na zamrznuta ruska sredstva.
14:18

Šojgu u Avdejevci pregledao zaplenjeno oružje

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, posetio je nedavno zauzetu Avdejevku, gde je obišao zaplenjeno oružje. Zamenik komandanta Centralnog ruskog vojnog okruga, general Evgenij Cindjajkin, skrenuo je pažnju na nedostatke zapadnog naoružanja, poput oklopnog transportera M113 američke proizvodnje. "Ipak, ako analiziramo ceo prikazani raspon, onda smo suočeni sa celokupnim vojno-industrijskim potencijalom NATO-a," rekao je Šojgu. On je dodao da je "poznato da je Kalašnjikov najbolji mitraljez, a da neprijatelj i dalje pokušava da ga zameni."

8,3 miliona evra za Ukrajinu

Građani, kompanije i organizacije u Litvaniji donirali su oko 8,3 miliona evra u okviru četvoronedeljne kampanje prikupljanja sredstava za kupovinu zaštitne opreme za ukrajinske vojnike, piše nemačka agencija dpa.

Dve godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, kampanja koju su započeli litvanski radio i nekoliko javnih ličnosti završena je u nedelju humanitarnim koncertom.

Novac će biti iskorišćen za kupovinu 1.115 komada zaštitne opreme za vojnike, koju čine uređaji za noćno osmatranje, laserska optika i sistemi za zaštitu dronova. Oprema se proizvodi u Litvaniji, koja je jedna od najvećih pristalica Kijeva.
13:46

"Moramo da jačamo odbranu"

13:06

Rusi napredovali kod Avdejevke

Ruske snage pomerile su se na povoljnije pozicije kod Avdejevke i odbile sedam neprijateljskih kontranapada, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"U oblasti Avdejevke, jedinice bojne grupe 'Centar' pomerile su se na povoljnije pozicije, pogodivši trupe i opremu 3. Jurišne brigade ukrajinske vojske i 107. Teritorijalne defanzivne brigade u blizini Tonjenkoja u Donjeckoj republici. Kao dodatak na to, sedam neprijateljskih kontranapada odbijeno je u blizini Novgorodskoja, Lenjinskoja, Lastočikna i Novobahmutovka, u DNR", navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

Prema ruskom ministarstvu, ukrajinska vojska izgubila je do 100 vojnika, četiri oklopna borbena vozila, osam motornih vozila, višecevni raketni bacač "grad", D-30 haubice i uređaj za elektronsko ometanje "bukovel-AD".
11:53

Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane

*Ruske snage zauzele su povoljnije položaje na avdejevskom pravcu i odbile sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Poginulo je i ranjeno do sto ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri oklopna vozila ukrajinskih snaga, raketni sistem "grad", haubica D-30 i stanica za radio-elektronsko ratovanje "bukovelj AD";

*Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu – više od 360 vojnika. Uništen je američki sistem M777 i nemačko artiljerijsko oruđe "pancerhaubice 2000";

*Ruske snage su u protekla 24 časa uništili tri ukrajinske brigade na južnodonjeckom pravcu. Poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika;

*PVO sistemi ruske vojske su tokom proteklog dana uništili 77 ukrajinskih dronova;

*Ruske snage odbile su četiri kontranapada na kupjanskom pravcu. Ukrajinske snage izgubile do 180 vojnika. Uništen je tenk, sistem M777 i artiljerijsko oruđe D*20;

*Na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska uništila je vozilo raketnog sistema "grad";

*Na hersonskom pravcu u Rabotinu odbijena su dva napada ukrajinskih snaga. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika i uništen sistem M777.
10:48

"Situacija na frontu teška na mnogim pravcima"

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je danas da je situacija teška na mnogim pravcima na frontu sa ruskim snagama i da zahteva stalno praćenje.

"Neprijatelj vrši redovne napade na položaje naših trupa", napisao je Sirski na svom Telegram kanalu nakon što je sa ministrom odbrane Rustemom Umerovim obišao isturena komandna mesta u zoni borbenih dejstava.

Sirski i Umerov su saslušali izveštaje komandanata o situaciji na frontu, analizirali situaciju i razgovarali o narednim koracima, prenosi Unian.
10:43

Vijore se zastave Rusije u zauzetoj zapadnoj Avdejevci

Berbok tokom posete Odesi morala u sklonište

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok morala je, tokom jučerašnje nenajavljene posete Ukrajini, nakratko da ode u sklonište u Odesi nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, piše nemački Cajt.

Berbok je napustila sklonište posle otprilike četvrt sata, javila je novinarka Cajta koja je izveštavala o poseti nemačke ministarke Ukrajini.
08:22

Uništeni ruski dronovi

Ukrajina je uništila 16 od 18 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Dodaje se da su ukrajinske ratne vazduhoplovne snage i protivvazdušna odbrana uništile dronove iranske proizvodnje iznad osam regiona u centralnom, zapadnom i južnom delu Ukrajine, uključujući i u regionu Kijeva.

Na Telegram kanalu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva se ističe da su bespilotne letelice doletele iz grada Primorsko-Ahtarsk iz Krasnodarske oblasti, kao i sa rta Čauda, sa poluostrva Krim.
08:02

Ukrajinom odjekuju sirene

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je tokom noći u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Vinickoj, Žitomirskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.