Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u idućoj deceniji prema kompaniji Henley & Partners.

Prema analitičaru kompanije New World Wealth, Vijetnamu se predviđa 125-postotni rast bogatstva u idućih 10 godina što je prema analizi kompanije, najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milionera u bilo kojoj svetskoj državi.

Prema analitičaru, razlog za to je što je "Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija". Drugo mesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treća najveća svetska ekonomija i njoj se predviđa 110-postotni rast bogatstva.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera i 58 multimilionera i za razliku od ostalih azijsko-tihookeanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim kompanijama dodatni podsticaj da otvaraju svoje podružnice u toj zemlji.

Uz to, svetski poznata kompanija McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da deli kopnenu granicu s Kinom, blizina svim važnijim morskim putevima, niska cena rada kao i infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili "poslovno najprimamljivijim odredištem".

Valja istaknuti kako je vijetnamski BDP po glavi stanovnika pre 10 godina bio oko 2.190 dolara, a danas je, ako je verovati podacima Svetske banke, 4.100 dolara, odnosno gotovo dvostruko viši.

Magnet za strana ulaganja

Vijetnam se takođe okoristio trgovačkim napetostima između SAD-a i Kine i brojne multinacionalne kompanije su počele da diverzifikuju proizvodnju u Vijetnam nastojeći da smanje zavisnost od Kine što je podstaklo snažan priliv stranih ulaganja (u 2023. strana ulaganja u Vijetnam su porasla za 32 posto).

Takođe, strana ulaganja su dugoročna i garantuju bolje poslove i pristojnije plate koje će milionima Vijetnamaca omogućiti da poboljšaju kvalitet života.

Rizični faktori

Međutim, postoji nekoliko faktora koji bi mogli da uspore ekonomski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će morati dodatno da se obrazuje kako bi udovoljila zahtevnim i složenim radnim mestima.

Pored toga, dugotrajnija svetska recesija bi takođe mogla da utiče na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo da utiče na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže je da bi mnogo negativnih faktora trebalo da se poklope da se uspori trenutni ekonomski rast Vijetnama.