"Protivnik je od jutra 4. juna pokrenuo ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta na južnodonjeckom pravcu aktivnim angažovanjem 23. i 31. mehanizovane brigade iz strateških rezervi ukrajinskih oružanih snaga i uz podršku drugih vojnih jedinica i timova", rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

Ruski komandant: Nemački "leopardi" prvi put u borbi protiv Rusa

Na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) viđeni su tenkovi "leopard" koje su zapadne zemlje isporučile Ukrajini, izjavio je zamenik načelnika Glavne uprave ruske garde za DNR Aleksandar Hodakovski.

"'Leopardi' su prvi put viđeni u našoj taktičkoj oblasti. Kao što sam juče očekivao, naslutivši uspeh, neprijatelj će ubaciti dodatne snage u borbu. Samo u Novodonjeckoj oblasti zabeleženo je oko tridesetak oklopnih vozila", napisao je Hodakovski na Telegramu.
17:04

Ponovo gađan Belgorod

Ruski PVO sistem je oborio ukrajinski vazdušni cilj na prilazu Belgorodu, izjavio je guverner oblasti Vjačeslav Gladkov na svom telegramu.

"Dva automobila su oštećena, vozilo hitne pomoći i putnički automobil", precizirao je guverner.

Prema preliminarnim podacima, povređenih nije bilo. Kako prenose RIA Novosti, dve eksplozije su odjeknule u Belgorodu u 15:02, nakon čega se oglasio alarm mnogih automobila.
14:21

"Ahmatovci" napali žestoko

Odred specijalne namene "Ahmat" tokom proteklog dana vodi aktivne borbe u centralnom delu Marinke na Donjeckom pravcu, saopštio je danas zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Na Donjeckom pravcu aktivna borbena dejstva izveli su odred specijalnih snaga Ahmat u centralnom delu Marinke, kao i jedinice 1. armijskog korpusa u oblasti Avdijevke Donjecke Narodne Republike", rekao je Konašenkov.
14:19

Putin obavešten o svemu

Kremlj je saopštio da ruski predsednik Vladimir Putin redovno dobija najnovije informacije o napretku rata „sa zemlje“. "Predsednik uvek više voli da ima različite izvore informacija, posebno kada je reč o specijalnoj vojnoj operaciji, a pored zvaničnih izveštaja redovno se javlja i dobija informacije direktno sa terena“, rekao je novinarima Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da Putin održava komunikaciju sa šefovima jedinica uključenih u „specijalnu vojnu operaciju“. Putin je prošle nedelje razgovarao sa Apti Alaudinovim, pomoćnikom šefa Čečenske Republike i komandantom specijalnih snaga Ahmat, potvrdio je Peskov državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.
13:17

Ispaljeno 650 granata na Rusiju

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdi da su ukrajinske oružane snage u protekla 24 časa ispalile 650 granata na to područje.

On je ranije saopštio da gori energent u regionu i da je eksploziju izazvala bomba bačena iz drona.
12:24

Izveštaj ruskog ministarstva odbrane

Ruske oružane snage uništile su terorističke formacije Kijeva koje su pokušavale da prodru u Belgorodsku oblast, uništeno je više od 10 terorista i 2 čamca;

U pravcu Kupjanska uništeno je do 90 vojnih oružanih snaga Ukrajine, 3 borbena oklopna vozila, 2 samohodna topa Krab poljske proizvodnje, kao i haubica D-20;

Na pravcu Krasno-Limanski uništeno je više od 65 militanata, 2 borbena oklopna vozila, 2 kamioneta, samohodne topove Akacija, haubice Msta-B i D-20, kao i samohodna artiljerijska jedinica Nona-S ;

Na pravcu Donjecka eliminisano je do 425 vojnih oružanih snaga Ukrajine, borbena vozila pešadije, 14 vozila, samohodne topove "Pancerhaubitze 200“ nemačke proizvodnje, haubice "Msta-B“ i D-30;

U pravcu Hersona uništeno je do 20 militanata, 2 kamioneta, borbeno vozilo MLRS Grad, kao i haubica D-30;

Oboren avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

13 APU dronova je oboreno, kao i 8 granata HIMARS i Uragan MLRS.
12:07

Kremlj ćuti?

Novinska agencija Tass ruskog režima prenosi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio da komentariše bilo kakva pitanja o ukrajinskoj kontraofanzivi.

"Ovo je povezano sa tokom "specijalne vojne operacije". Prema tome, Ministarstvo odbrane ima apsolutni prioritet po ovim pitanjima. Videli ste današnje saopštenje Ministarstva", rekao je Peskov, pozivajući se na saopštenje Ministarstva odbrane Rusije. jutro, u kojem se tvrdilo da su ruske snage odbile veliki ukrajinski napad na jugu Donjecka.
10:56

Ukrajinci idu na Ruse bez F-16?

Ministar odbrane Ukrajine izjavio je da ta zemlja u kontraofanzivi protiv ruskih snaga ovog leta neće koristiti borbene avione F-16, ali da će koristiti svu kopnenu opremu.

Reznikov je u intervjuu za japansku TV NHK u Singapuru, gde je sa visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane iz azijskih i zapadnih zemalja učestvovao na bezbednosnom forumu, rekao da će biti potrebno vreme za obuku ukrajinskih pilota i da će Ukrajina takođe morati da se dogovori sa svojim partnerima o obezbeđivanju inženjera i tehničara koji mogu da održavaju avione F-16.
10:13

Ukrajinci o ruskim gubicima

10:05
08:51

Rusi: Probili su naše linije

Aleksandar Kodakovski, šef proruskog bataljona Vostok stacioniranog u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, saopštio je da je ukrajinska vojska napredovala u oblasti Velikonovosilkivskij u zapadnom Donjecku.

"Neprijatelj pokušava da se probije. Grupisali su svoje oklopne snage u "šaku“ i postigli taktički uspeh“, objavio je Kodakovski na svom Telegram kanalu i dodao: "Osvojili su jedan od naših položaja, ali su pretrpeli ozbiljne gubitke“.

"Sada neprijatelj jača svoje prisustvo na tački proboja, očigledno je da će pokušati da još više napreduje“, napisao je Kodakovski, koji tvrdi da zabeleženi napad ukrajinske vojske ne predstavlja dugo očekivanu kontraofanzivu. On, međutim, upozorava da bi, u slučaju da Ukrajinci naprave veći prodor, znatno više vojnika moglo da prođe kroz tačku proboja i nastavi dalje.
08:34
07:14

Ukrajinska vojska poziva na ćutanje zbog poverljivih informacija

07:13

Dva drona pala južno od Moskve

Guverner Kaluške oblasti, koja se nalazi južno od Moskve, rekao je da su dva drona pala na autoput M3 "Ukrajina", u blizini gradova Žizda i Duminiči.

Detonacije nije bilo, a mesta su ogradili istražitelji, rekao je guverner Vladislav Šapša.
06:57

"Samo dva minuta" kod Gladkova

Proukrajinska grupa ruskih boraca saopštila je da je zarobila nekoliko ruskih vojnika u prekograničnom prepadu u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i da će ih predati ukrajinskim vlastima.

Ruski dobrovoljački korpus izneo je tu tvrdnju juče na video snimku objavljenom na Telegramu.

Na kratkom snimku se vidi da je zarobljeno oko desetak ruskih vojnika, kao i da dvojica leže na bolničkim krevetima, preneo je Rojters.
Grupa je ranije saopštila da je zarobila dva ruska vojnika.

Oni su ponudili da predaju vojnike, ali da zauzvrat budu primljeni "samo na dva minuta" kod regionalnog gubernatora Vjačeslava Gladkova, preneo je Rojters.

U objavi na Telegramu, proukrajinske grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus saopštile su da se bespotrebni krvavi rat koji se vodi već godinu i po dana, sada prelio na teritoriju ruske Belgorodske oblasti.