Takođe je ocenio da je verovatnoća provokacija ukrajinske vojske prilično velika.

"Na našim južnim granicama stvara se veoma napeta situacija, u neposrednoj blizini beloruske granice nalazi se oko 120.000 ljudi", rekao je Lukašenko na sednici parlamenta.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su potpuno minirali granicu sa Belorusijom. Evidentirano je i 24-časovno izvidjanje svih vrsta usmereno protiv Belorusije, prenosi RIA.

"Vidimo sistematske provokativne i demonstrativne akcije pripadnika ukrajinske vojsek protiv službenika beloruskih organa za sprovodjenje zakona koji se nalaze u pograničnim oblastima, uključujući narušavanje državne granice Belorusije", rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je Ukrajinu opisao i kao narkomana koji se drži na kratkom povocu, obećanjima o novoj dozi - slanju američke pomoći. 

Poljska i baltičke države se namerno pretvaraju u branu za NATO, nastavio je Lukašenko,

"Vidimo kako se sa druge strane naše zapadne granice ubrzanim tempom unapređuju aerodromi, pomorske baze, poligoni. Postavljaju isturene baze za unapređenje i skladištenje opreme, naoružanja i materijala. U Poljskoj i baltičkim zemljama su modernizovani aerodromi, dve pomorske baze i šest velikih poligona", naveo je on.

"Vidimo da stvaraju uslove da ugoste grupu oklopne borbene brigade Vojske SAD. Dakle, skladište oružja u Povidžu može da primi skoro 3.000 jedinica vojne opreme, naveo jebeloruski predsednik. 

Zatim tvrdi da je Vašington intenzivirao rad na proveri spremnosti komponenti američke nuklearne trijade. "Taktičko nuklearno oružje stacionirano na teritoriji država članica NATO-a se ubrzano unapređuje", rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Zapad smatra istočnu Evropu potencijalnom arenom za sledeće konflikte, podsetivši da su američki sistemi protivraketne odbrane pušteni u rad u Poljskoj u decembru 2023.

"Smatramo realnom pretnjom mogućnost upotrebe krstarećih raketa Tomahavk, koje su tamo raspoređene i koje mogu da gađaju mete do pune dubine teritorije Belorusije i evropskog dela Ruske Federacije", istakao je

"Snimamo kontinuirano vazdušno i svemirsko izviđanje u istočnom pravcu od strane zapadnih zemalja. Skoro ceo raspoloživi arsenal zemalja NATO-a – od strateških izviđačkih aviona do bespilotnih letelica, kao i odgovarajuće sposobnosti partnerskih zemalja – su u upotrebi. Ciljevi tekućih aktivnosti i priroda zadataka, planiranih za kraj maja, ukazuju na to da Zapad posmatra region istočne Evrope kao potencijalnu arenu neprijateljstava. Rusija i Belorusija su identifikovane kao neprijatelji", naveo je Lukašenko, obraćajući se poslanicima beloruskog parlamenta, prenela je državna agencija Belta.