Demokratski zvaničnici izražavaju "ozbiljnu zabrinutost zbog izraelskog vođenja rata u Gazi sa njegovim namernim uskraćivanjem humanitarne pomoći", navodi se u pismu koje je potpisalo 86 članova Kongresa i dostavljeno Beloj kući.

Izraelska ograničenja isporuke humanitarne pomoći Gazi, uz podršku Vašingtona, "doprinose humanitarnoj katastrofi bez presedana", navodi se u pismu.

Zakonodavci su rekli da se izraelska vlada opirala ponovljenim zahtevima SAD da otvori dovoljno morskih i kopnenih puteva za pomoć u Gazi, i naveli izveštaje da nije dozvolila dovoljno hrane da spreči glad, uvela "proizvoljne granice" na pomoć i nametnula sistem inspekcije koji ometa zalihe.

Potpisnici, uključujući mnoge članove Predstavničkog doma, traže od demokratskog predsednika da jasno stavi do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da svaka opstrukcija isporuke pomoći Gazi ugrožava američku bezbednosnu pomoć ofanzivnim sposobnostima Izraela.

Oni, međutim, preciziraju da izraelski protivraketni odbrambeni sistemi, poput Gvozdene kupole, moraju biti isključeni iz ove moguće suspenzije američke pomoći.

"Nastavljamo da snažno podržavamo izraelsko finansiranje odbrane za spasavanje života, navodi se u pismu. Među potpisnicima pisma su demokratski članovi Odbora za oružane snage i Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.