Najmanje 34 demonstranta, uključujući člana medija iz lokalne novinske redakcije, uhapšeno je tokom demonstracija na Univerzitetu Teksas u Ostinu, a još najmanje 50 privela je policija na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Hapšenja su uslijedila usred talasa demonstracija u kampusima širom SAD-a, koji su započeli prošle sedmice nakon što su studenti njujorškog univerziteta Columbia postavili kampove pozivajući univerziteta da se odvoji od proizvođača oružja, koji su povezani s Izraelom. Demonstracije su dovele do masovnih suspenzija i hapšenja stotina studenata u New Yorku i drugim gradovima.

U Kaliforniji su se demonstracije proširile na univerzitetu UC Berkeley i USC. Dalje prema sjeveru, na Kalifornijskom državnom politehničkom univerzitetu, Humboldt, demonstranti su se zabarikadirali u univerzitetskoj zgradi koristeći namještaj, šatore, lance i rajsferšluse, što je dovelo do zatvaranja kampusa.

Studenti na Univerzitetu Harvard postavili su kamp u Harvard Yardu u srijedu ujutro kako bi protestovali protiv suspenzije univerzitetskog odbora za palestinsku solidarnost i zahtijevali odvajanje univerziteta od Izraela zbog njegova rata u Gazi. A u Teksasu je antiratni protest na Univerzitetu Texas u Austinu rezultirao s najmanje 34 hapšenja, uključujući fotoreportera, nakon što su državni policajci upali u kampus.