Da bi, kako navode, dobili trezvenu analizu ovog rastućeg antagonizma, u uglednom The Economistu su razgovarali s legendarnim, bivšim američkim ministrom spoljnih poslova Henrijem Kisindžerom

Krajem aprila The Economist je razgovarao s Kisindžerom više od osam sati o tome kako sprečiti da se takmičeje između Kine i Amerike pretvori u rat. Kisindžer je, kako navode, zabrinut.

Obe strane su uverene da ona druga predstavlja stratešku opasnost. Na putu smo sukoba velikih sila", kaže on.

Kisindžera uznemiruje sve intenzivnije nadmetanje Kine i Amerike za tehnološku i ekonomsku nadmoć. Čak i dok Rusija ulazi u kinesku orbitu, a rat u Ukrajini nadvija preteću senu nad istočno krilo Evrope, on strahuje da će veštačka inteligencija pojačati kinesko-američko rivalstvo. Širom sveta, ravnoteža snaga i tehnološki temelj ratovanja menjaju se tako brzo i na toliko mnogo načina da zemljama nedostaje bilo kakvo utvrđeno načelo na temelju kojeg bi mogle da uspostave red.

A ako ga ne mogu da ga pronađu, mogu da pribegnu sili.

"Nalazimo se u klasičnoj situaciji pre Prvog svetskog rata”, kaže on, "gde nijedna strana nema mnogo margine političkih ustupaka i u kojoj svaki poremećaj ravnoteže može dovesti do katastrofalnih posledica".

Prema njegovom mišljenju, sudbina čovečanstva zavisi od toga hoće li Amerika i Kina moći zajedno. On veruje da im brzi napredak veštačke inteligencije ostavlja samo pet do deset godina da pronađu način da to postignu.

Kisindžer ima nekoliko uvodnih saveta za buduće čelnike.

"Odredite gdje ste. Nemilosrdno", kaže on.

U tom duhu, polazište za izbjegavanje rata je analiza rastuće kineske nervoze. Unatoč reputaciji da je pomirljiv prema vladi u Pekingu, on priznaje da mnogi kineski analitičari veruju da je SAD na uzbrdici i da će ih "stoga kao rezultat istorijske evolucije na kraju potisnuti".