Iako su EU i SAD zajedno sa zvaničnim Beogradom složni u oceni da su lokalni izbori koji su održani 23. aprila na severu Kosova bili nelegitimni jer je u četiri opštine glasalo samo 3,47 procenata birača, vlada Aljbina Kurtija rešena je da prisvoji lokalnu vlast nad većinskim srpskim stanovništvom. Ključni korak u tom smeru pokušaće da napravi u petak kada je zakazana "inauguracija" Atića na funkciju gradonačelnika.

To je najavio prištinski ministar uprave i lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

- Mandat gradonačelnicima i odbornicima opština ne ističe, predviđeni su zakonski rokovi za polaganje zakletve koji počinje od formiranja Skupštine i traje 30 dana. Pojedinačno smo se dogovorili sa svakom opštinom da organizujemo polaganje zakletve predsednika opštine i tamo gde postoji potreba za konstituisanjem Skupštine - kazao je Krasnići.

Gradonačelnici u preostale tri srpske opštine do 28. maja?

Ostaje da se vidi kada će i "pobednici" lokalnih izbora u preostale tri opštine (Leposavić, Zubin Potok i Zvečan) stupiti na dužnost. Zakonski rok je 28. maj. U Leposaviću je za gradonačelnika "izabran" Ljuljzim Hetimi, takođe iz Kurtijevog "Samoopredeljenja" dok su u Zubinom Potoku i Zvečanu pobedili kandidati DPK-a Hašima Tačija: Izmir Zećiri i Iljir Peci.

Pošto je Kurtijeva vlada rešena da i po cenu novih nemira Albanci postanu gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova gde živi 98 odsto Srba postavlja se pitanje kakve će to posledice izazvati po ionako krhki mir i stabilnost na KiM?

"Kurti želi kontrolu na severu KiM pa da sa te pozicije formira svoju ZSO"

Diplomata Zoran Milivojević ističe za "Blic" da je sasvim jasno da Kurtijeva vlada ide do kraja da implementira rezultate lokalnih izbora.

Treba znati da su dva gradonačelnika iz Kurtijevog "Samoopredeljenja" i dva iz Tačijeve stranke. Moguće je da će, pre svih, Vašington uticati na gradonačelnike iz Tačijeve stranke da odustanu od preuzimanja funkcije, ali Kurti sigurno neće odustati. Njegov cilj je da ostvari kontrolu severa Kosova na lokalnom nivou i da sa te pozicije nametne razgovore o ZSO. Na taj način imao bi saglasnost svojih gradonačelnika na severu Kosova za svoj koncept ZSO na nivou nevladine organizacije u skladu sa ustavom Kosova - objašnjava Milivojević.

Kako kaže, razgovori u ponedeljak u Briselu su još jednom pokazali da Kurti nema nameru da formira ZSO u skladu sa Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

- To je strategija na kojoj insistira Kurti. S druge strane, nema naznaka da će Vašington i Brisel dovesti u pitanje Kurtija. Oni tolerišu Kurtijevu vlast jer smatraju da je legitimno i legalno izabrana - analizira Milivojević