Osim hroničnih bolesnika koji su se juče javljali za pomoć, telefoni Hitne pomoći usijali su se i zbog prejedanja. Kako je za "Blic" rekao dežurni doktor u Hitnoj pomoći, građani su se najviše žalili na bolove u stomaku, ali je bilo i intervencija zbog napada žuči.

- Sinoć smo imali nešto veći broj poziva građana zbog preteranog konzumiranja hrane. Građani su uglavnom zvali zbog bolova u stomaku, mučnine, nagona za povraćanjem i drugih simptoma koji su ukazivali na napad žuči - navode u Hitnoj pomoći.

Stomaci i danas pred izazovom

Stomaci nam se još nisu odmorili od roštiljanja za prvomajske praznike, na to se nadovezala gozba za Vaskrs koja, pored jaja, u većini domova obično uključuje i čorbe, i sarme, i pečenje, i ruske salate, pa do torti i kolača...

Budući da i danas praznujemo, a ujedno se obeležava Đurđevdan, jedna od najvećih srpskih slava, pred mnogima će i danas biti izazov - kako odoleti izobilju slanih i slatkih đakonija? Nema čarobnog štapića, rešenje je samo jedno, svima dobro poznato:

- Umerenost u hrani i piću je univerzalan savet i uvek apelujemo na građane da budu obazrivi - poručuju za "Blic" iz Hitne pomoći.

Jak, iznenadni bol ispod rebara

Usled naglog prejedanja može doći do akutnog napada žučne kese, odnosno holecistitisa. O tome je nedavno za "Blic" govorio docent dr Miljan Ćeranić, specijalista opšte hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Nakon konzumiranja masne hrane i jaja, treba pratiti bol ispod desnog rebarnog luka, što može da ukaže na upalu žučne kese. Bol je izuzetno jak, naglo se pojačava, i traje 6 sati i duže. Može se javiti i mučnina - istakao je dr Ćeranić i dodao:

- Takvi pacijenti, treba da se jave u najbližu dežurnu ambulantu, gde je neophodno da im se uradi ultrazvuk, kojim mogu da se uoče kamenčići, kao i krvna slika i biohemija. U zavisnosti od veličine problema, pacijentima prvo mogu da se propišu antibiotici, pa da tek idu na operaciju, a neki se odmah operišu.