Prije nego prenesemo poduže obraćanje javnosti Mate Rimca, prenijećemo kratku poruku koju su mještani Miša i Golinjeva uputili Mati Rimcu posredstvom portala "Fenix-magazin".

Podsjetimo kako je "Fenix-magazin" među prvima objavio pobunu stanovnika buškoblatskih Miša i Golinjeva protiv Rimca i Mamuze. Stanovnicima ta dva sela su podršku dali i stanovnici susjednih sela Podhum i Prisoje, koji su takođe protiv Rimčeve investicije koja prijeti zagađenju cijelog vodnog područja uokolo Buškog jezera.

U cjelosti prenosimo poruke stanovnika Miša i Golinjeva koji su prikupili više od 900 potpisa protiv koncesije Rimčevoj i Mamuzinoj kompaniji:

"Mate Rimac u svom obraćanju preko svoje Facebook stranice obmanjuje javnost iznoseći mnoštvo neistina. Kao prvo, sela Miši i Golinjevo iznad jezera Buško Blato nisu njegov rodni kraj. Ako Mate Rimac već želi investirati u svoj rodni kraj, onda neka investira u livanjska sela Odžak-Čaić, tamo gdje je pravio svoju svadbu i gdje je rodni kraj njegova oca, a što je najmanje 30 kilometara od Miša i Golinjeva.

Drugo, ako Rimac već poručuje mještanima Miša i Golinjeva, kojima se ruga i posprdno ih naziva seljanima, onda neka im ponudi od njega otkupe zemljište po cijeni od 1 konvertibilne marka, a ne otkup napuhane investicije koja gotovo nije ni započela. Usto, to zemljište od 30.000 kvadrata je pod 'nerazjašnjenim okolnostima' kupljeno 'sumnjivim natječajem' koji nije bio oglašen ni u jednom mediju već 'skrivećki' samo na oglasnoj ploči opštine Livno u vrijeme mandata gradonačelnika Luke Čelana.

Treće, mi jesmo i bićemo protiv dodjele koncesije od 470.000 kvadrata iznad sela Miši i Golinjevo u čemu nas neće omesti ni ovakva i slična Rimčeva i Mamuzina obraćanja te sramotne njihove poruke koje su nam dosad upućivali, stav je mještana sela Miši i Golinjevo koji se još žale i na bahatost investitora koja se, po njihovim iskazima, ogleda i u puštanju na slobodu više pasa koji se spuštaju u selo Miši i plaše stanovnike tog i obližnjih sela."