Nova procjena, u odnosu na 7.600 tona ranije ove sedmice, dolazi nakon što je ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao da su štrajkači prisiljeni vratiti se na posao u skladu s ovlastima za vanredne situacije osmišljenim da zaštite osnovne usluge.

"Od danas, od jutros, prazne se kante", rekao je za "RTL radio".

Pomoćnica socijalističke gradonačelnice Pariza, Ane Hidalgo, protivnica Darmanina i predsjednika Emanuela Makrona, negirala je ovu informaciju, rekavši da "nijedan kamion nije bio na ulicama".

Gradski sakupljači komunalnog otpada započeli su štrajk i blokadu gradskih spalionica prije 12 dana zbog Makronovih penzionih reformi prema kojima će morati da rade do 59. godine života, u poređenju sa sadašnjom granicom do 57.

Francuski mediji javljaju da su privatne kompanije za odvoz otpada i dalje radile, a neke od njih su sklapale ugovore za čišćenje ulica kojima se širi nesnosan smrad i prave brda smeća.

Delfin Barkli, gradonačelnica teško pogođenog 9. okruga, predložila je danas da treba pozvati vojsku da očisti ulice.

Nakon što je gradska vijećnica pozvala privatnu firmu da tokom noći prikupi gomile smeća iz najprljavijih dijelova grada, demonstranti su zaprijetili da će spriječiti kompaniju u obavljanju ove djelatnosti.

U Francuskoj, u vanrednim situacijama, štrajkači mogu biti prisiljeni da nastave sa radom. Oni koji odbiju mogu biti kažnjeni do 6 mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 10.000 evra.

Fotografije gomila smeća koje blokiraju trotoare Pariza sve se više doživljavaju kao negativan publicitet za francusku prestonicu, koja će sljedeće godine biti domaćin Olimpijskih igara, prenosi "France24".