“Poštovani, vaš zahtjev je odbijen”, stigao je, bez obrazloženja, organizatorima koncerta iz firme “Ona moja” d.o.o. kratak odgovor iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita, pa tako i Sustipanom, nakon njihova zahtjeva za izdavanjem jednokratnog koncesijskog odobrenja 19. avgusta u svrhu održavanja Samardžićevog koncerta na pomenutoj lokaciji.

"Odluka je moja, ja sam je donio i imam to pravo. Glazba Željka Samardžića nije primjerena Sustipanu", rekao je Slobodnoj Dalmaciji, u kratkom telefonskom razgovoru Marko Pejnović, direktora Park-šume Marjan, objašnjavajući razlog zbog kojeg se mostarski pjevač neće pridružiti plejadi poznatih imena koja su već nastupala na atraktivnoj ljetnoj koncertnoj adresi u Splitu.

Sustipan se, naime, ima tome već niz godina, prometnuo u jednu od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu na kojoj su svoje koncerte održavali Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, klapa “Rišpet”, “Crvena jabuka”... Ipak, Željko Samardžić, za neke pop-folk pjevač, za druge pak izvođač zabavne muzike, ne može dobiti njihovu priliku.

Organizator iz firme “Ona moja” d.o.o. podsjeća da se radi o muzičaru, koji puni velike dvorane na cijeloj ex Yu teritoriji, zbog čega ga je odbijenica još više zatekla. Objašnjava kako je, nakon rezervacije termina, na adresu javne ustanove u čijoj je nadležnosti i Sustipan (jednodnevni najam inače košta 2700 evra), još prije dvije sedmice poslao potrebnu dokumentaciju za sporni događaj. A kad mu je stigao negativan odgovor zatražio je i obrazloženje takve odluke, koje ni nakon četiri dana čekanja, nije dobio. Tako ga je čuo od novinara...

"Zanima nas tko je taj koji procjenjuje što je primjereno, a što nije. Ravnatelj park-šume! Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. Puni ih bez problema. S obzirom na to da su balade 90 posto svih njegovih pjesama i da je jako popularan među ženskim dijelom publike, da mu je majka Hrvatica..., ne vidimo razlog za ovakvu odluku. U pitanju je uvod u cenzuru slijedom koje će netko određivati što se smije, a što ne smije slušati", ljuti se Domagoj Petričević, direktor firme ONA MOJA d.o.o., usput se pitajući kako na Sustipanu, primjerice, može pjevati Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić.

"Najbolji način zabrane tog istog događaja bio bi da se on održi, a da nitko ne dođe, što bi značilo da nitko ne podržava tu glazbu. A ne ga braniti na ovakav način", dodaje Petričević, napominjući kako će Samardžić uskoro održati koncert u jednom splitskom klubu.

"Vjerujemo da će biti rasprodan u rekordnom roku i da će se tako pokazati što Splićani misle o njegovoj glazbi", uvjeren je Petričević.

Organizator, koji je namjeravao realizovati odbijeni koncert na Sustipanu, ne kani krenuti u potragu za novom, ljetnom lokacijom Samardžićevog koncerta u Splitu. Razlog je, objašnjava, nedostatak prikladnog prostora.

"Spaladium Arena je zatvorena, na Gripama su sportski objekti i prioritet su sportaši, ali i sajmovi, koji su tamo prebačeni iz Spaladiuma. Nema ni slobodnih termina... Jednostavno, u Splitu nema adekvatne adrese za događaj ovog tipa, nema alternativne lokacije za koncert od dvije do tri tisuće ljudi", tumači Petričević.

Odbijanje ustupanja popularne splitske koncertne lokacije Željku Samardžiću uslijedilo je nakon nedavnog podizanja prašine u Puli gdje je tamošnji gradonačelnik Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta Duška Kuliša, Dragana Kojića Kebe, Ane Bekute i Zorane Mićanović, prvobitno planiranog 25. marta u javnom, gradskom prostoru – Domu sportova “Mate Parlov”. Afera je dobila i sudski epilog – Damir Rabar sudija Trgovačkog suda u Pazinu izjavio je kako za njegovu odluku o zabrani održavanja spornog koncerta “nije bilo važno ko što pjeva” nego “nije bilo zakonskih uslova za prihvaćanje zahtjeva organizatora koncerta za privremenom mjerom ustupanja u posjed dvorane”. Zabrana pulskog koncerta potakla je žučne rasprave u javnom prostoru o legitimnosti tog čina.