Makron je nedavno bio oštriji po pitanjima odbrane, nakon što je u četvrtak pozvao na jače, više integrisane oblike evropske odbrane dok je predstavljao svoju viziju o odlučnijoj Evropskoj uniji na globalnoj sceni, rekavši "Evropa bi mogla umreti".

U intervjuu organizovanom od strane EBRA, grupe francuskih regionalnih novina, rekao je da "verodostojna evropska odbrana" treba da ide dalje od zaštite koju već pruža NATO.

"To može značiti postavljanje protivraketnih štitova, ali moramo biti sigurni da oni blokiraju sve rakete i odvraćaju upotrebu nuklearnog oružja", rekao je.

Što se tiče nuklearnog oružja, dok je dotadašnja doktrina Francuske bila da ga koristi kada su ugroženi vitalni interesi te zemlje, Makron je rekao da je otvoren za davanje više "evropske dimenzije" tim interesima.

"Zalažem se za otvaranje ovog razgovora, koji stoga mora uključiti i protivraketnu odbranu, oružje dugog dometa i nuklearno oružje za one koji ga imaju ili koji imaju američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji", rekao je.

Njegovi komentari izazvali su u nedelju kritike od protivnika kako sa desnice, tako i sa levice političkog spektra.

"Makron postaje nacionalna opasnost!", napisao je na društvenoj mreži X evropski zakonodavac ekstremne desnice Tijeri Mariani.

"Ne možemo čekati 9. jun da mu damo jasnu poruku da su njegove politike gotove!", dodao je Mariani, član Rassemblement National (RN) Marine Le Pen, u aluziji na nadolazeće izbore za Evropski parlament.

"Ovi komentari su izuzetno ozbiljni", rekao je evropski zakonodavac Fransoa-Ksavier Belami, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima.

"Dotakli smo živac francuske suverenosti", dodao je u intervjuu na radio stanici Europe 1.

Oni s druge strane političkog spektra bili su jednako besni zbog Makronovih komentara.

"Nuklearni odvraćajući faktor ne može se deliti", napisao je ekstremno levi francuski zakonodavac Bastijan Lašo na platformi X.

"Pod izgovorom odbrane evropskog tla, Makron želi da likvidira stratešku autonomiju Francuske", dodao je on.