Prethodno je američki predsednik Džo Bajden zapretio da će uskratiti oružje Izraelu ako pokrene veliku kopnenu ofanzivu na taj grad na jugu Pojasa Gaze.

Hamas i Islamski džihad objavili su da su njihovi borci napali izraelske snage u istočnim predgrađima Rafe protivtenkovskim granatama i minobacačima.

Stanovnici istočnog dela tog grada, koji je jedino veliko urbano područje u Pojasu Gaze u koje još nisu ušle izraelske kopnene snage, rekli su da se čuju eksplozije od borbi između palestinskih boraca i izraelskih jedinica koje se približavaju.

Direktor CIA-e Vilijam Barns vratio se u Kairo iz Jerusalima i nastavio sastanke s posrednicima ne bi li dogovorili prekid vatre, rekla su dva egipatska bezbednosna izvora, a juče se u Jerusalimu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Bajden je izvršio snažan pritisak na Izrael da se suzdrži od opšteg napada na Rafu, gde su se sklonile stotine hiljada Palestinaca iz drugih delova Pojasa Gaze.

Izraelski tenkovi zauzeli su u utorak granični prelaz Rafa sa strane Pojasa Gaze, presekavši ključnu rutu za dopremanje humanitarne pomoći čime su prisilili 80.000 ljudi da pobegnu iz grada, kažu iz UN-a.

"Jasno sam poručio da neću slati oružje ako napadnu Rafu", rekao je Bajden u intervjuu za CNN u sredu.

Međutim, Izrael već odavno gađa svoje ciljeve u Rafi, a snimci sa društvenih mreža su uznemirujući, dok se na njima vide stradala deca.

Iz UN su takođe upozorili da sa presecanjem dotoka humanitarne pomoći Rafi sledi neizbežna smrt dece koja su mesecima neuhranjena.