Kako je objavio ruski nezavisni medij Astra, u poslednja dva i po meseca Rusija je greškom bacila najmanje 33 vazdušne bombe na međunarodno priznatu rusku teritoriju i regione u Ukrajini pod kontrolom Moskve.

Moskovska vojska je ranije priznala da su ruski avioni nenamerno bombardovali teritorije pod ruskom kontrolom dok su gađali naselja i gradove pod kontrolom Ukrajine, često koristeći snažne bombe navođene iz vazduha.

Rusija je u petak slučajno bacila četiri svoje FAB bombe na region Belgorod, koji se nalazi na granici sa severoistočnom Ukrajinom, nakon čega je u subotu usledila još jedna FAB bomba, izvestila je Astra.

"Ovo nije izolovani incident", rekla je britanska vlada u subotu. "Ovi incidenti ukazuju na nesposobnost Rusije da uspešno upotrebi svoju municiju na ciljane mete", reklo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u obaveštajnoj proceni, dodajući da slučajno ispaljivanje bombi može imati "smrtonosne posledice" za rusko stanovništvo.

Astra je na društvenim mrežama izvestila da je još jedna FAB bomba pala na naselje u predgrađu grada Belgoroda u nedelju uveče.

Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da su "eksplozivni objekti" pali na selo Razumnoje, ali nije izneo detalje.

Baza, ruski Telegram kanal koji navodno ima veze s ruskim bezbednosnim službama, izvestio je da je bomba FAB-500 pala blizu Belgoroda u nedelju, ali da su okolnosti "nepoznate".

U petak je Rusija pokrenula ofanzivu na ukrajinski region Harkov, južno od Belgoroda, nakon dugih sedmica intenzivnog vazdušnog bombardovanja.

Rusija je svoju seriju FAB bombi iz sovjetske ere pretvorila iz nenavođene municije u razorno oružje na navođenje iz vazduha koje je izazvalo pustoš duž istočnog fronta.

Ukrajinski zvaničnici izvestili su ranije ovog meseca da je FAB bomba od 1.500 kilograma uništila celu ulicu u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini.

I ranije ovog meseca mediji naklonjeni Ukrajini izvestili su da je Rusija slučajno bacila FAB bombu od 250 kilograma na civilno područje Belgoroda. Gladkov je rekao da je na desetine kuća oštećeno, ali nije komentarisao uzrok eksplozije.

Prošlog meseca pojavio se i snimak koji pokazuje prepravljenu bombu od 1.500 kilograma kako pada na selo pod kontrolom Rusije u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, iako nije eksplodirala.

U aprilu je Astra izvestila da je Moskva projektilom Kh-59 greškom gađala selo u regiji Belgorod.