Nekadašnja pomoćnica bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, Ana Mandac, osuđena je na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opšte dobro, dok su bivša direktorica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katica Mišković i bivši državni sekretar u MRRFEU-u Velimir Žunac osuđeni uslovno, navodi Index.hr

Miškovićeva je osuđena na devet mjeseci zatvora pod uslovom da u naredne dvije godine ne počini krivično djelo, a Žunac na 10 mjeseci zatvora isti uslov, samo u roku od tri godine, saznaje Hina u zagrebačkom Županijskom sudu.

Nezvanično se saznaje da je troje optuženih priznalo krivicu za "sređivanje" dodjele finansijske pomoći kompanijama koje za tu pomoć nisu ispunjavale kriterijume.

Uz njih, Uskok je krajem oktobra podigao optužnicu i protiv četvorice bivših hrvatskih ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te protiv gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, podsjeća Index.hr.

S obzirom na to da je postupak protiv njih u srijedu razdvojen, o osnovanosti optužnice odlučivaće se nakon što se zakaže nova sjednica tužilačkog savjeta.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava privrednimm subjektima za koje je bio i lično zainteresovan.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su dijelu slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Iz Horvatovo slučaja proizašla je i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio direktor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića je bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja istrage Horvat je uhapšen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama, što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem aprila.

Horvat je, kako se nezvanično saznaje, uhapšen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni podsticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterijuma protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Početkom oktobra Mandac je sporazumno osuđena na 10 mjeseci uslovnog zatvora, uz rok od tri godine u kojem ne smije počiniti novo krivično djelo, nakon što je priznala krivicu za namještanje pomoći prijateljima bivše državne sekretarke Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane.