Nije tajna ili nepoznanica da je dugogodišnji prvi čovek javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović najbogatiji funkcioner. Odavno se novinari i stručnjaci iz oblast korupcije bave njegovom imovinskom kartom, koja se iz godine u godinu samo proširuje.

I Bajatović neretko govori o svojim primanjima. Uvek rado odgovori koliko iznose njegova mesečna primanje, na kojim pozicijama zarađuje, a po potrebi čak i ispravi novinare ukoliko pogrešno navedu informacije oko ukupnih primanja.

Imovinska karta Dušana Bajatovića poslednji put je na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije ažurirana 2023. godine i u njoj je zaista teško snaći se, a još teže pobrojati koliko poseduje nekretnina. Zbog toga je za takav poduhvat potrebno vreme, puna koncentracija i digitron jer „iz glave“ ne možete obračunati koliko zarađuje.

Prema zvaničnim podacima, visokopozicionirani socijalista ima čak 107 nekretnina, pet plata i šest automobila.

Samo na poziciji generalnog direktora JP „Srbijagas“ Bajatović mesečno prihoduje 202.000 dinara, dok na poziciji član Nadzornog odbora AD „Jugorosgas“ mesečno dobija 1,6 miliona dinara.

Buđelar visokopozicioniranog socijalisti mesečno se uvećava i kroz primanja na poziciji predsednika Nadzornog odbora skladišta gasa Banatski Dvor (587.000 dinara). Bajatović je dostavio podatke da zarađuje i na mestu direktora firme GASTRANS u Novom Sadu, gde mesečno ostvaruje prihod od 1,7 miliona dinara.

U prošlosti Bajatović je ostvarivao i milionske iznose kroz jednokratne prihode, ali smo se u ovoj analizi ograničili samo na redovna mesečna primanja.

Prema javno dostupnim podacima, primanja Dušana Bajatovića mesečno ukupno iznose skoro 4,2 miliona dinara ili “vrtoglavih” 35.000 evra.

Njive, vinogradi, voćnjaci, pašnjaci i šume: Bajatović ima 107 nepokretnosti u zemlji i inostranstvu

Osim mesečnih prihoda, Bajatović ima i obimnu “lepezu” nepokretnosti u Srbiji i inostranstvu. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije taksativno je navedeno da je Bajatović vlasnik pašnjaka, šuma, poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, vinograda, njiva, voćnjaka, a prema analizi Nove, broj takvih nepokretnosti ukupno je 107.

Svaku od pomenutih nekretnina Bajatović je kupio i poseduje je u ličnom vlasništvu. Zahvaljujući enormnim mesečnim primanjima i višemilionskim bonusima, socijalista je postao vlasnik i brojnih parcela koje registrovane kao građevinsko i poljoprivredno zemljište.

Imovina se meri u hektarima, a prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, poseduje i nekoliko vikendica.

Upravlja automobilom, kamionom, traktorom, ali i čamcem

Vozni park Dušana Bajatovića ne zaostaje ništa manje u odnosu na nepokretnosti. U svom vlaništvu ima dva automobila – volksvagen tuareg i audi S8.

Kupio je i čamac bez kabine, auto prikolicu, a poseduje i kamion iz 1980. godine.

Konačno, Bajatović u svom vlasničkom listu ima i skupoceni traktor John Deere. Objavio je i da poseduje depozit u bankama.

Objasnio kako ga „hoće pare“ i da li bi mogao da živi sa prosečnom platom

Nisu retki živopisni nastupi direktora Srbijagasa u kojima govori o primanjima, o tome da li je bio komandos, te da li može da se živi od prosečne plate. U jednom od svojih nedavnih gostovanja, Bajatović je poručio da je za Božić izvukao novčić na tri različita mesta, zbog čega ga „hoće pare“.

„Ja pomažem ljudima koliko mogu. Ja sam verovatno najplaćeniji srpski menadžer. Postoji mnogo stranaca u Srbiji koji rade u domaćim kompanijama, između ostalog i u energetskom i u finansijskom sektoru, koji su mnogo bolje plaćeni nego ja, ali to nije interesantno jer nisu političari. Ima razloga zašto je to tako“, rekao je Bajatović.

Nova.rs je Bajatovića prošle godine pitala da li bi mogao mesečno da preživi sa prosečnom platom, koja je u tom trenutku iznosila 84.000 dinara. Poručio nam je da ne zna.

„Što se tiče plate – ne znam. Teško je živeti sa 38.000 dinara (iako je prosečna 83.000 dinara, ali ne znamo da li je mislio da je toliko prosečna prim. aut), to je sigurno. Ali dam vam kažem, ja sam kao student živeo i nisam imao ništa. Ali, ne znam. Teško je živeti sa tim parama. Ali, ja volim i da pomažem mnogima i to onima koji imaju baš 38.000 dinara“, rekao je Bajatović.