U Bijeljini je danas održan sastanak Gradonačelnika Ljubiše Petrovića sa mlinarima. Tema ovog sastanka bila je otkupna cijena pšenice roda 2021. Godine.

„Novi Žitopromet „ jedan je novi faktor u ovom poslu, te jedan konstruktivan činilac u narednih mjesec dana smatra v.d direktora ovog preduzeća Slaviša Mijatović. On kaže da je ovo preduzeće u potpunosti tehnički i finansijski spremno, te da raspolaže sa oko 40 tona skladišnog kapaciteta. On napominje da ima mnogo faktora koji će uticati na cijenu otkupa pšenice.

Podsticaj za pšenicu je velika stavka obzirom na budžet Agrarnog fonda kaže direktor ovog fonda Zlatan Lazarević  te dodaje  da je odlučeno da bude projektovano 400.000 KM, a sve će zavisiti  od prinosa. U narednom periodu, navodi Lazarević govoriće se i o limitima u podsticaju sa udruženjima poljoprivrednika. Za sve koji predaju svoju pšenicu legalno u mlinove podsticaji će biti dva feninga po kilogramu, napominje Direktor Agrarnog fonda.

Prema evidenciji Ministarstva poljoprivrede  na ovom području zasijano je 7000 hektara pšenice, a Ministarstvo će isplatiti 300 KM po hektaru, a ta isplata može se očekivati do početka žetve, ističe pomoćnik Ministra poljoprivrede Zoran Maletić.

Obaveza Gradske uprave jeste da obezbeđuje proizvodnju otkup i koordinaciju oko same cijene pšenice smatra Gradonačelnik Ljubiša Petrović. Sama cijena otkupa pšeniceu Semberiji  biće usklađena sa cijenom u Srbiji na koju će se dodati troškovi transporta dodaje on.Dodaje da cijena otkupne pšenice treba biti veća iz godine u godinu i da na tome treba raditi.

Na temu cijene pšenice biće razgovarano i 23. Juna zajedno sa Ministrom poljoprivrede,dogovoreno je na ovom sastanku . Takođe insistirano je da se mora razdvajati i kvalitet pšenice, to znači da proizvođač koji bude proizveo kvalitet bude prepoznat u cijeni, naveo je Petrović. Ono što je otežavajuća okolnost za ovu godinu jeste i cijena repromaterijala, iz tog razloga su preduzete aktivnosti na vrijeme da se usaglasi najbolja cijena pšenice smatra  Gradonačelnik.

Izvor: RTV Slobomir