MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

VELIČINA sajber opasnosti su danas tolike da se mogu sprečiti samo zajedničkim snagama i zbog toga se moraju napraviti jedinstvena pravila igre kao i opšti standard koji će uvažavati prava svih država, izjavio je Vladimir Putin na Međunarodnom kongresu o sajber bezbednosti koji je održan u Moskvi. Na kongresu učestvuju predstavnici velikih kompanija koji žele da zajednički rasprave o najaktuelnijim pitanjima sajber bezbednosti.

- Mi smo se više puta uverili da egoizam određenih zemalja, pokušaji da se radi samo u svoju korist štete svetskoj informatičkoj stabilnosti - objasnio je Putin.

Organizator kongresa je Zberbanka a na njemu učestvuji predsednik Interpola Men Hunvej, zatim rukovodioc Centra sajber bezbednosti Svetskog ekonomskog foruma Troles Jorgensen, zamenik ruskog premijera Maksim Akimov i drugi.

- U prvom kvaratalu ove godine broj sajber napada na ruske resurse porastao je za trećinu. Zbog toga mi smatramo da je organizovanje sajber bezbednosti državni zadatak - kazao je Putin. Rusija po Putinu zauzima prvo mesto u Evropi po broju korisnika Internet kojim se koristi u RF oko devedeset miliona ljudi.

Predsednik "Zberbanke" German Gref je rekao novinarima da se nada da će na predstojećem samitu Putina i Trampa u Helsinkiju biti na dnevnom redu globalna sajber opasnost i zaštita od nje.

Na kongresu se govorilo o perspektivi formiranja svetske sajber policije kao i formiranju alijansi za suprostavljenje sajber opasnostima. Na samitu G-20 u Hamburgu kada su se bili sreli Putin i Tramp bilo je dogovoreno da se formiraju sajber grupe za bezbednost ali se u realizaciji nije napravio niti jedan korak.

Domaćini su kazali da analiza Centralne banke RF pokazuje da niti jedna banka u Rusiji ne ispunjava u punoj meri zahteve za zaštitu od sajber opasnosti. Ujutro šestog jula hakeri su napali PIR banku i ukrali su više od 58 miliona rubalja i taj novac je prenešen na plastične kartice u 22 banke.

German Gref je istakao da će Zberbanka povećati u naredne tri godina čak za 14 puta sumu koja se koristi za sajber bezbednost u toj velikoj ruskoj banci. U julu 2017. osuđen je na dve godine Vladimir Anikijev lider hakerske grupe "Šaltaj-boltaj". Ta grupa je ulazila u eletronsku poštu visokih ruskih činovnika. Oni su bili ušli u Tviter premijera Dmitrija Medvedeva na kome su postavili tekst njegove lažne ostavke.