Više od 80 odsto Rusa pozitivno ocenjuje Putinov rad

Rad predsednika Vladimira Putin pozitivno ocenjuje 83 odsto Rusa, pokazuju podaci istraživanja Fondacije za javno mnjenje (FOM), objavljeni na na sajtu.

Kako se navodi, sličan broj građana, 83 procenta izrazio je poverenje predsedniku Ruske Federacije.

Pored toga, 58 odsto ispitanika reklo je da ruska vlada dobro radi svoj posao.

Nedeljna anketa je sprovedena od 26. do 28. aprila 2024. godine među 1.500 ispitanika starijih od 18 godina iz 104 gradska i seoska naselja u 53 konstitutivna entiteta Ruske Federacije.

Šojgu: Zauzeli smo 547 kvadratnih kilometara Ukrajine od početka godine

Od početka godine ruske trupe su preuzele kontrolu nad 547 kvadratnih kilometara teritorije novih regiona Ruske Federacije, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Grupe ruskih trupa nastavljaju da upadaju u sistem neprijateljskih uporišta duž cele linije borbenog dodira. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da se drže pojedinačnih linija, ali su pod našim naletom prinuđene da napuste svoje položaje i povuku se. Od početka godine preuzeli smo kontrolu nad 547 kvadratnih kilometara teritorije novih regiona zemlje", rekao je Šojgu.

Podsetio je da je u protekle dve nedelje ruska vojska preuzela kontrolu nad naseljima Novobahmutovka, Semenovka i Berdiči Donjecke Narodne Republike (DNR).

Šojgu je rekao da se ukrajinske snage povlače duž cele linije fronta. Uveren je da će ruske trupe nastaviti da oslobađaju teritorije.

Ukrajina završava utvrđenja u pet regiona

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da se trenutno završava izgradnja utvrđenja u pet regiona, posebno u Donjecku, gde se nastavljaju aktivne borbe.

"Sumska, Zaporoška, Donjecka, Hersonska i Harkovska oblast: pri kraju je izgradnja odbrambenih utvrđenja u pet pravaca", preciziralo je to Ministarstvo.

Nisu saopšteni drugi detalji, ali se na objavljenom snimku vidi postavljanje podzemnih betonskih skloništa i takozvanih "zmajevih zuba" namenjenih usporavanju kopnene ofanzive neprijatelja.

Orban: Mađarska će povećati izdvajanja za odbranu ako se rat produži

Mađarska će morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine, ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove, izjavio je  premijer Viktor Orban.

Ukrajinski grad Časov Jar je pred padom, upozorio je zamenik šefa glavne uprave Ukrajinske obaveštajne službe Vadim Skibicki.

Likvidiran ukrajinski vojni obaveštajac, planirao terorističke napade

Ruske snage bezbednosti likvidirale su ukrajinskog vojnog obaveštajca, ruskog državljanina koji je pripremao seriju terorističkih napada u Rusiji, uključujući i objekte Ministarstva odbrane, saopštila je danas Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Prema rečima bezbednosnih zvaničnika, diverzant je planirao seriju terorističkih napada u Rusiji, "uključujući i objekte Ministarstva odbrane Ruske Federacije u Podmoskovlju, kao i pripadnike jednog od dobrovoljačkih bataljona i njegov volonterski centar u Sankt Peterburgu", prenosi RIA Novosti.

Ruske snage intenzivirale napade na Avdejevskom pravcu

Rusija je intenzivirala napade na Avdejevskom pravcu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, navodeći da su ukrajinske snage u protekla 24 sata odbile 50 ruskih napada na tom delu fronta. 

Ruske snage su se fokusirale na nekoliko sektora fronta u Donbasu, prenosi Unian.

Na Bahmutskom pravcu ukrajinske snage odbile su 22 ruska napada, a u protekla 24 sata na liniji fronta su se dogodila 134 sukoba. 

Ruske snage ušle su u februaru ove godine u Avdejevku, grad u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine.