Predsednik je to rekao u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz u petak, kada je Džordž Stefanopulos više puta pritiskao 81-godišnjaka zbog rastuće zabrinutosti oko njegovog mentalnog i fizičkog stanja.

Upitan da li je "imao punu neurološku i kognitivnu procenu", Bajden je dao prilično nekoherentan odgovor.

Imao sam – svaki dan dobijam kompletan neurološki test. I imao sam potpuni fizički pregled. Imao sam, znate, mislim, bio sam u Volteru Ridu (nacionalnom vojnom medicinskom centru) na pregledima. Mislim – hm da," rekao je tada.

Dalje pod pritiskom da li je zaista imao "specifične kognitivne testove" i pregled kod obučenog neurologa, a ne kod lekara opšte prakse, Bajden je insistirao da mu "niko" nije rekao da mu zaista treba da se podvrgne pregledu kod neurologa.

Bajden je izbegao pitanje da li bi dobrovoljno prošao takav test i objavio njegove rezultate, insistirajući da sam njegov rad dokazuje da je dovoljno sposoban za funkciju.

"Vidi, svaki dan imam kognitivni test. Svaki dan imam taj test. Sve što radim. Znate, ne samo da vodim kampanju, već i upravljam svetom. Ne – i to nije preuveličano – zvuči kao hiperbola, ali mi smo suštinska nacija sveta", rekao je on.

Tokom intervjua, predsednik je takođe okrivio za svoj loš učinak tokom prošlonedeljne debate protiv Donalda Trampa "jaku prehladu", odbacivši to kao "lošu epizodu", a ne deo većeg problema.

Debakl debate je ponovo podstakao dugotrajnu zabrinutost zbog Bajdenovog poodmaklog doba, kao i opadanja zdravlja. U petak je grupa od 168 pristalica Demokratske partije visokog profila, uključujući velike donatore i akademike, poslala pismo američkom predsedniku, pozivajući ga da odustane od trke, kako prenosi Vašington post, pozivajući se na anonimne izvore.

Potpisnici su "s poštovanjem" pozvali Bajdena da to učini, tvrdeći da je taj potez bio potreban "zarad naše demokratije i budućnosti naše nacije", navodi se u izveštaju.

Međutim, Bajden je u više navrata obećavao da će nastaviti sa reizborom, odbacujući sve izglede za odustajanje usred sve veće kritike u poslednjih nekoliko dana.