20.5 C
Bijeljina
уторак, август 20, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaKo je Trampov pik za potpredsednika Amerike: Zakleti konzervativac iz Ohaja, protivnik...

Ko je Trampov pik za potpredsednika Amerike: Zakleti konzervativac iz Ohaja, protivnik abortusa i migranata..

Datum:

Džej Di Vens, ili Džejms Dejvid Vens, rođen je kao Džejms Donald Brovmen 2. avgusta 1984. Njega je Donald Tramp izabrao kao svog kandidata za potpredsednika ukoliko pobedi na izborima u novembru.

Džej Di Vens je američki političar koji je od 2023. godine senator u Ohaju. Član je Republikanske partije. Rođen je u Midltaunu i služio je vojsku kao marinac. Studirao je političke nauke i filozofiju na univerzitetu Ohajo i na Jejlu.

Njegovi memoari su bili besteler na listi Njujrk tajmsa i privukli su veliku pažnju javnosti i novinara tokom predizobrne kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. U memoaima je pisao o životu porodice iz Kentakija, društvenim i socijalnim problemima njegovog rodnog grada.

Netfliks je kasnije otkupio prava za snimanje filma po njegovoj knjizi.

Vens je svoju prvu kampanju za senatora u Ohaju lansirao 2021. i osvojio je nominaciju u Republikanskoj stranci nakon što je dobio Trmapovu podršku. Na izborima je porazio demokratu Tima Rajana.

Ima škotsko i irsko poreklo. Roditelji su mu se razveli kada je on bio dečak. Treći suprug njegove majke ga je usvojio. Vens i njegova sestra Lindsi su odrasli sa babom i dedom.

Tokom rata u Iraku gde je služio kao marinac, bio je vojni novinar. Nakon što je diplomirao radio je sa Boba Šulera, tadašnjeg senatora Ohaja. Kratko vreme je živeo i u San Francisku.

Nakon što se vratio u Ohajo osnovao je neprofitnu organizaciju i radio je na suzbijanju narkomanije.

Zanimljivo je da se Vens protivi abortusu. Poručio je i da je spreman da podrži zabranu abortusa posle 15. nedelje tursnoće. Upitan da li podržava abortus u slučaju incesta i silovanja on je odgovorio „dva loša ne čine dobro“.

Što se tiše imigracije, Vens deli većinu Trampovih stavova. Podržava izgradnju zida na granici sa Meksikom i podržava izdvajanje još tri milijarde dolara da se on u potpunosti završi.

U spoljnpoj politici Vens ima nešto umerenije stavove od Trampa. Protiv je toga da Amerika napusti NATO, ali je poručio da bi SAD trebalo da se fokusiraju na Istočnu Aziju. i da pojedine zemlje članice Alijanse ne izdvajaju novca koliko bi trebalo za Alijansu. Veliki je kritičar američke vojne pomoći za Ukrajinu, ali podržava pružanje pomoći Izraelu.

Vens nije pobornik klimatskih promena, tj. umanjuje njihov značaj.

„Ne mislim da postoji klimatska kriza. ako mislite da je čovek odgovoran za katastrofalne probleme onda je rešenje da se proizvodi više energije2, rekao je jedno prilikom.

Oženjen je školskom drugaricom sa kojom ima troje dece.

Povezane vijesti

Sve veća prodaja lijekova za mršavljenje: Farmaceutska industrija cvijeta

Privreda Danske je, prema preliminarnim podacima, u drugom tromesečju...

Virus Zapadnog Nila širi se Hrvatskom, sumnja se na desetine zaraženih

Prvi slučajevi Zapadnog Nila zabilježeni su u Hrvatskoj,Oboljele su...

Izvadila školjku u Hrvatskoj, pa „zaradila“ krivičnu prijavu

Na Krku je privedena 36-godišnja Ukrajinka zbog sumnje da...

Poraz Zvezde na sjeveru Norveške: Bodo/Glimt dolazi u Beograd sa golom prednosti

Fudbaleri Crvene zvezde se nisu baš proslavili u Norveškoj...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име