Nakon vrlo visokih temperatura, usledio je i prodor osetno hladnije vazdušne mase.

U ovom času oluje su stigle i do jugozapada Mađarske, a jednim dijelom u nastavku večeri premještaće se preko juga Mađarske i do na samo pedesetak kilometara od granice sa Srbijom. Ovaj aktuelni grmljavinski sistem neće u narednim satima pogoditi sjeve Vojvodine, iako će munje biti vidljive prema Mađarskoj iz najsevermijeg dijela Srbije.

Inače, kasnije tokom večeri u dijelovima Vojvodine mogući su kratkotrajni i lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni i grmljavinom. Ovi sistemi očekuju se na veoma malom prostoru i bili bi lokalnog karaktera, a nastali bi ili iznad Bačke, da bi se premeštali ka Banatu ili bi do Vojvodine došli iz Hrvatske, odnosno sa istoka Slavonije.

Inače, grmljavinske oluje nad centralnom Evropom posljedica su snažnog ciklona sa jugozapada kontinenta. Dan ranije, oluje su pogodile zapadni dio Evrope i to veći dio Francuske, sinoć i Njemačka, kada je grmljavinska oluja prekinula i meč Dortmondu, na EP između Danske i Nemačke

Snažne oluje i veoma obilne kiše obrušile su se i na Švajcarsku, pri čemu je došlo i do razornih poplava. Južne predele Švajcarske i severozapadne predele Italije pogodile su razorne kiše. Za nekoliko sati palo je i do 150 litara kiše po kvadratnom metru, pri čemu su bujice sa Alpa nosile sve pred sobom u dolinama. Ima srušenih mostova. Na jugu Švajcarske nastradale su dve osobe, jedna se vodi kao nestala.

Sutrašnji dan doneće snažne grmljavinske oluje delovima centralne Evrope, ali zahvatiće i istočni obod Alpa i područje od severnog Jadrana i severne Italije preko Slovenije do severa Hrvatske i Bosne, a krajem dana ovaj olujni sistem prodraće i u Srbiju.

Nažalost, biće uslova za grad, jake gromove i vrlo obilne pljuskove, a može doći i do stvaranja superćelijskih oluja.

I dok su centralna i zapadna Evropa na udaru obilnih padavina i jakih grmljavinskih oluja, istok Mediterana bori se sa novim talasom vrelina i temperatura od 40°C, uz razorne šumske požare, naročiuto na području Grčke i Turske. Takvo vreme na ovom području nastaviće se i narednih dana.