Šta se tačno desilo u Nišu i kako je pobeda opozicije nakon svega sedam sati pretvorena u poraz?

Ponedeljak ujutru osvanuo je sa informacijom da četiri opozicione liste u Nišu imaju neophodnu većinu za formiranje vlasti u tom gradu.

Cesid objavljuje informaciju da je na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka Srpskoj naprednoj stranci u Nišu pripalo 29 mandata, Grupi građana “Dr Dragan Milić” 16, listi “Biramo Niš” 10, koaliciji “Ujedinjeni – NADA za Niš” 3, i pokretu Kreni promeni 2 mandata. Jedan mandat je dobila Ruska stranka.

Međutim, nekoliko sati kasnije najpre je osvanula vest na jednom režimskom mediju da Srpska napredna stranka ipak ima 30 mandata i da je na pragu vlasti u Nišu, a zatim je tu informaciju nešto kasnije potvrdila i Gradska izborna komisija. Cesid takođe menja brojke.

Prema novoj preraspodeli, ostale liste prošle su ovako: Grupa građana „Dr Dragan Milić“ ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš 3,88 odsto i dva mandata, Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.

Što znači da je po GIK-ovoj novoj računici bez jednog mandata ostala lista “Ujedinjeni-Nada za Niš”, te je on pripao SNS-u.

Kako je došlo do obrta?

Član GIK-a ispred liste “Kreni-promeni” Danijel Dašić rekao je da su oni posle zatvaranja biračkih mesta izbrojali sve glasove.

“U pet sati sam došao kući i legao sa saznanjem da smo mi završili sednicu i doneli zaključak da su svi glasovi zbrojani, uneti u sistem i da su oni sračunati. A da po tim rezultatima Srpska napredna stranka ima 29 mandata”, kazao je Dašić.

Dodao je da je dogovor bio da se članovi GIK sastanu u ponedeljak u 18 časova, kako bi radili po prigovorima i da ponovo prebroje devet džakova.

“Međutim, već u 11 sati su zvali da dođem u 12 časova da se hitno reši taj problem”, rekao je Dašić.

Zaključuje da je između pet i 12 sati došlo do toga da SNS ima 30 umesto 29 mandata.

“Kako imaju taj višak mandata? Ja ne mogu da shvatim. Cela njihova priča ima indicije da se radi o prekrajanju volje građana Niša”.

Opozicija tvrdi da ima dokaze da su pokradeni, lista „Biramo Niš“ predala je zahtev za uvid u celokupni izborni materijal, a juče u 16 sati im je to i omogućeno.

Sastanak sa ODIHR i plan za dalje

Predstavnici opozicionih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Nišu održali su juče ujutru sastanak sa izvestiocima međunarodne misije ODIHR. Prema rečima našeg izvora, na sastanku su strani posmatrači upoznati sa izbornim mahinacijama koje su zabeležene 2. juna, kao i sa namerom vladajuće Srpske napredne stranke da kroz Gradsku izbornu komisiju prekroji izbornu volju Nišlija.

Sastanak je, prema našim saznanjima, održan oko 11 sati u Nišu, a njemu su prisustvovali predstavnici koalicije “Biramo Niš” i članovi Gradske izborne komisije.

“Predstavnicima ODIHR predstavljeni su dokazi o izbornoj krađi u Nišu kako bi se upoznali sa situacijom u gradu i kako bi se ovi podaci našli u njihovom izveštaju. Predočili smo im na koji način se posle izbora prekraja volja Nišlija”, navodi naš izvor.

Prema rečima našeg sagovonika, predstavnici ODIHR-a shvatili su primedbe koje su iznete na sastanku i najavili su da će se baviti okolnostima koje su dovele do trenutne situacije u Nišu.

“Očekuje se da u narednim danima izađe izveštaj o događajima u Nišu za vreme i nakon izbora”, podvlači naš izvor.

Za sinoć je planiran i sastanak opozicije. Kako je rečeno novinama “Nova”, nakon ovog sastanka javnost će biti upoznata koje korake će povući niški opozicionari u odbrani izborne volje građana.

Kandidat za gradonačelnika Niša ispred koalicije “Biramo Niš” Đorđe Stanković kaže za Novu da je pobeda opozicije neupitna i u gradu i na opštini Medijana

“Na opštini Pantelej 70 glasova odlučuje ko će pobediti. Što se tiče narednih koraka, na nama je da budemo efikasni i brzi kad je reč o formiranju vlasti na opštini Medijana i to sve radimo u koordinaciji sa grupacijom oko dr Dragana Milića i DSS-om. Što se tiče grada, u saradnji sa svim grupama donećemo odluku o narednim potezima i obavestićemo javnost šta je plan”, rekao je on.

Komentarišući saradnju unutrar opozicije, nakon izbora, Stanković je rekao da ona odlično funkcioniše.

“Naročito bih pohvalio saradnju sa doktorom Draganom Milićem, čiji doprinos je ključan u ovoj borbi”, naglasio je on.

Ko je uplašeni čovek na proslavi SNS u Nišu

Na proslavi Srpske napredne stranke, koja je održana povodom navodne izborne pobede u Nišu, pojavio se i Tihomir Perić iz Ruske stranke. Snimak na kom se vidi kako Perić deluje uplašeno ili makar ne euforično kao naprednjaci oko njega ubrzo je postao viralan.

Stanković, s druge strane, kaže da je Perić je svakako proizvod SNS.

“To kako je delovao ima veze sa tim kako se osećao u tom trenutku. Njegova kandidatura na izborima bila je sporna i mi smo podneli krivičnu prijavu za falsikovanje potpisa još krajem maja. Perić je kandidovan da bi odigrao ovu ulogu. Ruska stranka ne bi smela da ima status manjinske partije u Nišu”, navodi Stanković.

Protiv Perića je opozicija još u maju podnela krivičnu prijavu zbog falsifikovanja potpisa, a kroz celu kampanju je skretana pažnja da je u pitanju fantomska lista.