Bela kuća je potom saopštila i da se ne isključuje da bi, u budućnosti, SAD mogle da prošire to odobrenje Ukrajini. Ova odluka zavisiće od situacije na bojnom polju, objasnio je kaže Džon Kirbi, savetnik za bezbednost Bele kuće.

Podsetio je da je tokom svake faze rata, kako se situacija na bojnom polju menjala, američka vlada razvijala i menjala podršku Ukrajini. "A to je – ne bih očekivao da će taj opšti pristup biti drugačiji u narednim nedeljama i mesecima. Videćemo kuda će stvari krenuti i šta je potrebno Ukrajincima", istakao je Kirbi.

Ukrajina nakon ove odluke SAD može da koristi Himars rakete, koje su im isporučene, ali samo za napade na rusku vojsku i zapovedne centre u Rusiji, ali i dalje ne sme da upotrebljavaju američke sisteme dugog dometa van teritorije Ukrajine.

Rusija je odmah reagovala s pretnjama o upotrebi nuklearnog oružja i sveobuhvatnom ratu. Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti i bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija nije blefirala kada je govorila o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine i upozorio da bi sukob Moskve sa Zapadom mogao eskalirati u sveopšti rat.

Medvedev je naveo i da Zapad pravi fatalnu grešku ako misli da Rusija nije spremna da upotrebi nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine. Takođe je govorio o potencijalu da se strateškim nuklearnim oružjem pogode neimenovane neprijateljske zemlje. "Ovo, nažalost, nije ni zastrašivanje ni blefiranje", rekao je Medvedev.