ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

Nekad najbogatiji čovek na Balkanu Ivica Todorić pošto je od londonskog suda dobio još najmanje mesec i po vremena da se pripremi za odluku hoće li ili ne biti izručen Hrvatskoj, preselio se iz luksuznog dela Londona Belgravija u radnički deo Akton poznat kao "mala Jugoslavija".

Akton je deo Londona 14 kilometara udaljen od centra, gde žive mnogi sa područja bivše Jugoslavije. Kafić "Vardar" je glavno mesto gde se okupljaju, a sada im je komšija i Todorić. Većina od njih i ne zna da se nekadašnji vlasnik "Agrokora", koji je zapošljavao više od 50.000 ljudi uselio u zgradu u radničkom delu grada, gde je kirija oko 1.700 evra, dok je u centru grada plaćao više od 4.000.

U "maloj Jugoslaviji" sve podseća na njegove prodavnice, jer se baš tu mogu kupiti proizvodi kompanija iz regiona. Vlasnik "Vardara", izvesni Suljo koji je u London došao iz BiH, poručuje Todoriću da je dobrodošao. Tu može da pojede burek i ćevape i kupi proizvode koje je donedavno sam Todorić prodavao. U "Vardaru" ga čekaju i zastave Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH, a svi oni koji su bolji život potražili u ovom delu Londona tvrde da ih politika ionako ne zanima.

Dok Todorić optužuje hrvatske političare, pre svega premijera Andreja Plenkovića da vodi "mafijašku organizaciju" i da će, dolaskom u Hrvatsku, organizovati muziku koja će odsvirati pesmu iz legendarnog filma "Kum", oni koji ga dobro poznaju kažu da je preseljenje samo deo pravne bitke da se prikaže kao skroman čovek koji je ostao bez para, iako je imao najveću kompaniju na Balkanu.

"NEMAM NI EVRO!"

- Nemam ni evro na nekom računu, ni na moje ime ni na bilo koga od mojih - izjavljuje Todorić koji je, uprkos tome, angažovao Čeri Bler, suprugu bivšeg premijera Tonija Blera koji su ovo leto proveli i u Dubrovniku.