Pregovori o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, koji su održani u danas u Skupštini Srbije, doživeli su krah.

Delegacija opozicije demonstrativno je napustila sastanak, tvrdeći da vladajuća koalicija ne želi da razgovara o njihovim zahtevima i da sve ukazuje da će izbori koji slede biti nelegitimni.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i šef delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre. 

Njihovo prisustvo, prema rečima Miroslava Aleksića, predsednika Narodnog pokreta Srbije, nije bilo prethodno najavljeno predstavnicima opozicije, koji su, kako kaže, informaciju o njihovom dolasku saznali neposredno pred početak sastanka.

„Zajedno sa još nekoliko mojih kolega smo pozvani ovde kao posmatrači, a ne da uzmemo učešće. Kao posmatrač, mogu da kažem da su ovakve vrste dijaloga veoma značajne i da moraju da se nastave. Dijalozi nisu samo važni, nego su vrlo često veoma teški i nije njihova jedina svrha da se dođe do sporazuma“, kazao je Hil.

Hil je dodao da međunarodna zajednica ne voli bojkot kao način za prevazilaženje bilo čega, a naveo je da mu je drago što je dijalog prošao u pozitivnoj atmosferi.

„Svakako sam svestan toga da problemi i neslaganja se nastavljaju. Moram da kažem da su u pitanju veoma teški politički problemi, ali takvi da se Srbija mora izboriti sa njima. Iz pozicije moje vlade, ali drugih vlada i drugih zemalja, mi smo veoma zainteresovani da Srbija uspe u ovome i reši svoj problem i da se preporuke ODIHR-a i OEBS-a sprovedu“, zaključio je Hil.