Na primjer, morate odgovoriti na pitanja o sebi. Naravno, takođe morate pokazati svoju vozačku dozvolu i registraciju vozila. Ali, nikako ne biste smjeli odgovoriti na trik pitanje koje mnogi policajci postavljaju odmah na početku zaustavljanja.

Trik pitanje za policijske provjere: Bolje je odgovoriti s "ne".

Na početku zaustavljanja saobraćaja često se postavlja klasično pitanje: "Znate li zašto smo vas zaustavili?"

Naravno, postoje neke varijacije kao i vrlo sugestivne formulacije ovog pitanja, na primjer: "Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?"

Mnogi se vozači zbog toga osjećaju izazovnim da odmah daju izjavu i priznaju prekršaj. Međutim, na to trik pitanje nikada ne odgovarajte. Umjesto toga, samo recite "ne" na neutralan način.

Razlog za to: Ako postoji početna sumnja, policija vas mora prvo obavijestiti o optužbi koja se podiže.

Osim toga, službenici vas moraju obavijestiti o vašem pravu na ćutanje - ako to ne učine, izjave koje date neće se moći koristiti na sudu ili će se koristiti samo u ograničenoj mjeri.

Ali prvo morate moći dokazati da niste bili obaviješteni o svom pravu na ćutanje. Zato se bolje suzdržati i ne opterećivati se spontanim izjavama.

Inače bi se saobraćajni prekršaj mogao protumačiti i kao namjeran, primjera radi ako ste namjerno vozili prebrzo.

Može li policija pitati gdje idete?

Osim toga, tu su i čisto informativna pitanja koja policija postavlja. Međutim, ni na njih ne morate odgovoriti. To uključuje i klasično "Gdje ideš?", odnosno pitanja o odredištu putovanja ili odakle dolaziš.

Ali, to je privatna stvar - ali ne biste trebali reći da se samo vozite uokolo. Jednostavno recite da imate još posla ili obavijestite policajce o svom pravu na ćutanje na neutralan i pristojan način.

Tokom saobraćajnih kontrola uvijek se ponašajte kooperativno i prijateljski; to će olakšati život vama, ali i policajcima. Ako ste stvarno počinili prekršaj i bili uhvaćeni, pokažite svoje razumijevanje.

Ako reagujete omalovažavajuće, cinično ili čak uvredljivo, možete se uvaliti u više nevolja nego što je potrebno. Ako želite osporiti kaznu upozorenja, uvijek to možete učiniti naknadno umjesto da o tome razgovarate sa službenicima na licu mjesta, prenosi "N1".