Ovo je jedna od sve češćih prevara u kojoj se građanima šalje SMS poruka kojom se traže lični podaci i brojevi bankovnih kartica.

SMS poruka stiže sa etiopijskog broja telefona i njom se traži da klikom na ponuđeni link žrtva navodno ažurira svoju adresu kako bi joj mogla stići nekakva pošiljka.

Dobro osmišljena prevara

Dobio sam poruku, ali mi je odmah bio sumnjiv broj sa kojeg je ona stigla. Guglao sam i utvrdio da se radi o Etiopiji. Svakako mi nije padalo na pamet da idem na link koji je bio u SMS poruci, ali pretpostavljam da se u njemu traže lični i podaci o bankovnoj kartici – izjavio je sagovornik..

Dodaje kako ga je ipak, iznenadilo što u poruci nema nijedne slovne greške, niti pobrkanih padeža i rodova, a što je kako kaže naš sagovornik, povezano sa sličnim prevarama.

Ovo je samo jedan od načina kojima se sve češće varaju nedužni građani.

Mnogi od njih ipak nepromišljeno reaguju i uglavnom kada već bude kasno shvate da su pogriješili i da su žrtve prevare.

Primjera je mnogo, a navešćemo samo neke od njih iz različitih domena društvenog, ali i poslovnog života, a naslovi poput „Prisvojili su korist za sebe“, „Građani žrtve prevare“ i slično postali su dio naše svakodnevice.

Novac za liječenje

Nedavno je MUP Srpske uputio apel građanima s ciljem povećane opreznosti u vezi sa nezakonitim prikupljanjem novčanih sredstava u svrhu navodnog liječenja od strane državljanke Srbije koja je uhapšena zbog počinjenog krivičnog djela. Policija je navela pravila i uslove pod kojima se sprovođenje humanitarnih akcija realizuje legalno, te istakla da u takvim slučajevima građani ne treba da imaju bojazan da se odazovu akciji i daju svoj doprinos ukoliko to žele.

Obećavali im posao

Protiv dva muškarca iz Trebinja nadležno tužilaštvo je nedavno podnijelo izvještaj zbog dovođenja u zabludu više osoba prikazivanjem lažnih činjenica koje su im navodno mogle pomoći prilikom zapošljavanja. Konkretnije, muškarac se tereti da je predavao novac oštećenih saučesniku i da su prevarama zaradili više od 19.000 KM.

Poznat je i slučaj Prijedorčanke koja je, radeći kao blagajnica u marketu u Prijedoru, u banku uplatila dnevni pazar umanjen za 9.000 KM i time prisvojila novac za sebe.

Žena je u Tuzli varala ljude sa iznajmljivanjem automobila, te oštetila mnoga fizička i pravna lica za više od 126.000 KM.

Prevare na društvenim mrežama

O prevarama na društvenim mrežama je suvišno i govoriti. One se dešavaju na dnevnom nivou. Ponajviše kada su u pitanjuonlajn kupovina o kojoj je MUP Srpske apelovao krajem prošle godine, ali i krađa podataka, kao i drugi vidovi prevara koji se realizuju putem društvenih mreža. O jednoj takvoj je upozoravao MUP i početkom ove godine, a radilo se o “fišing kampanji” preko Viber aplikacije.

Društvene mreže su “klizav pod” i najlakše sredstvo manipulacije prevarantima koji vrebaju svoj plijen. Može se naširoko govoriti o raznim načinima pomoću kojih ljudi bivaju prevareni putem socijalnih platformi, pa je jako važno voditi računa o ponašanju i postupanju u digitalnom okruženju.

Suštinski, svi smo se nekada našli u situaciji da smo prevareni, na ovaj ili na onaj način, ali je jako bitno raditi na suzbijanju ovakvih pojava. Prevare se ne mogu iskorijeniti u potpunosti, ali se mogu u nekoj mjeri ograničiti. Važno je da svi razvijemo svijest da se ovakve stvari dešavaju svakodnevno i da treba da budemo oprezni i svjesni da u svakom momentu i situaciji možda baš mi jesmo žrtva prevare koja će na nas da utiče i odrazi se loše. Stoga, neophodno je povesti računa i dobro razmisliti.