Tokom inspekcije na licu mjesta u utorak u Nacionalnoj upravi za svemirski razvoj, sjevernokorejskoj agenciji za svemirski razvoj, Kim je rekao kako se nada lansiranju satelita do kraja aprila.

"Postavio je militantnu zadaću da organizuje nestalni pripremni odbor za lansiranje satelita kako bi se osiguralo da će vojni izviđački satelit br. 1, koji je dovršen u aprilu, biti lansiran na planirani datum", rekla je Korejska centralna novinska agencija.

Kim je takođe naredio da se ubrzaju završne pripreme za njegovo lansiranje i čvrsto uspostavi sposobnost satelitskog prikupljanja obavještajnih podataka raspoređivanjem nekoliko izviđačkih satelita na različitim orbitama uzastopno u budućnosti, izvijestila je agencija.

Sjevernokorejski čelnik ponovno je kritikovao zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje i rekao da Vašington pretvara Seul u naprednu bazu za "agresiju i arsenal za rat".

"Posjedovanje takvog satelita primarni je zadatak koji se neizostavno mora ispuniti kako bi se osnažile oružane snage DNRK-a koje se nikada ne mogu napustiti, propustiti i promijeniti, te pripada njenom suverenitetu i legitimnom pravu na samoodbranu s obzirom na zahtjeve nedavno sigurnosno okruženje na Korejskom poluostrvu i suočavanje s dugoročnim prijetnjama", citirala je agencija Kima.

Napetosti na Korejskom poluostrvu i dalje su visoke, prenosi "Anadolija".