Vuhan, koji se nalazi u srednjem toku rijeke Јangce, je u ponedjeljak registrovao temperaturu od 26 stepeni Celzijusa, 12 stepeni više od dugogodišnjeg prosjeka početkom marta, dok su u Pekingu i okolnim gradovima takođe ranije ove nedelje temperature dostigle 22-25 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Kina je prošle godine imala višemjesečne periode ekstremnih vruĆina, gdЈe su na 267 meteoroloških stanica izmjerene rekordne temperature preko 40 stepeni tokom 70-dnevne ljetnje suše koja je pogodila cijeli sliv rijeke Јangce, prouzrokujući požare i štetu na usjevima.

Državna meteorološka služba već je upozorila da se Kina suočava sa još jednom godinom ekstremnih vremenskih uslova, kao posljedicom globalnih klimatskih promena.

Kineski meteorološki zvaničnici saopštili su prošle nedelje da su prosječne temperature za cijeli februar bile 1,6 stepeni Celzijusa više od normalnih, uz prosječne padavine za 3,9 odsto manje od prosjeka.

Promjena vremenskih uslova takođe znači da proleće stiže ranije u mnogim regionima južno od rijeke Јangce, a u nekim slučajevima i do 20 dana prije nego što je uobičajeno, saopštili su meteorolozi.