To je takođe prvi kontakt otkako je Lavrov u maju razljutio izraelsku vladu svojom izjavom koja je protumačena kao antisemitska.

Dvojica ministara razgovarali su o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministar Koen razgovarao je dugo o jevreskoj zajednici u Rusiji i imigrantima iz bivšeg Sovjetskog Saveza u Izraelu te o značenju odnosa između dviju zemalja", dodalo je ministarstvo.

Prema Izraelcima, ruski predsjednik Vladimir Putin izvinio se za izjavu Lavrova u razgovoru za italijansku televiziju u maju kada je rekao da ruska specijalna vojna operacija ima za cilj denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: I Hitler je imao židovske krvi

Referišući se na činjenicu da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jevrej, Lavrov je rekao da je njemački diktator Adolf Hitler takođe imao jevrejvske krvi. "To ništa ne znači. Mudri Jevreji kažu da su najveći antisemiti obično Jevreji", rekao je za italijansku televizijsku stanicu "Rete4".

Jučer je o krizi u Ukrajini Koen rekao: "U vezi s Rusijom i Ukrajinom, jedno je sigurno - govorićemo manje u javnosti." Dodao je da će nastaviti slati humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi "Index".

Bivši izraelski premijer i ministar vanjskih poslova Jair Lapid često je osuđivao rusku specijalnu vojnu akciju na Ukrajinu premda je Izrael oprezan u komentarima rata kako ne bi ugrozio odnose s Rusijom.