Podsjetivši da Fojts svugdje gdje distribuira opremu radi u saradnji sa lokalnim firmama, pa je ovoga puta odabir bio na banjalučkom Elnosu, Šnajder je pojasnuio da je u pitanju grinfild projekat kakav u ovim krajevima nije bio instaliran trideset godina.

"Za nas je ovo jedna velika prekretnica, iako imamo iskustvo u ovim poslovima više od 150 godina i jedna smo od vodećih svjetskih firmi kada je u pitanju tehnologija za hidroelektrane", kazao je Šnajder.

Torbica je potvrdio da je ovo u posljednje tri decenije prvi ovako veliki projekat i energetski objekat sa preko 150 megavata na prostoru bivše Jugoslavije.

"Potpisivanje ovog ugovora za našu kompaniju predstavlja veliki iskorak i izazov u novoj saradnji sa Fojtsom koja traje već 25 godina, a nova oprema će i za Elektroprivredu RS i za HE Dabar značiti najpouzdaniji i najsigurniji sistem za napajanje električnom energijom“, kazao je Torbica.

I resorni ministar Petar Đokić koji je prisustvovao potpisivanju govora potvrdio da je u pitanju najsofisticiranija oprema koja će kasnije dati mnoge benefite.

"Ovakva oprema će posebno važnim učiniti ovaj hidroenergetski objekat za koji će se izdvojiti 643 miliona maraka, a on će značiti ogroman korak ka neparetku i Hercegovine i cijele Republike Srpske", kazao je Đokić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović izrazio je zadovoljstvo što se potpisivanje ovakvog ugovora dešava baš u Trebinju, podsjetivši da je izvođenje radova na HE Dabar povjereno kinskoj kompaniji Gezuba čiji su predstavnici takođe bili na potpisivanju.