Krenimo od početka, globalni nedostatak komponenti sa kojima se svi susreću, predstavljao je glavnu problematiku i izazov sa kojim se suočava tržište pametnih telefona. Ukoliko na taj segment, dodamo, opterećenje odnosno uticaj panedemije iz 2020. godine, tržište je znatno ispod stepena prije izbijanja pandemije.

Kako navodi Counterpoint Research, negativni utiacaj pandemije se nastavio u prošloj godini. 

Unutar evropskog tržišta, jedna od ključnih pomjeranja desila se kod Huaweia. Podsjetimo, u 2020. godini, bili su na 4. poziciji, ali tokom prošle godini zauzeli su 8. mjesto. Na ovaj način drugi kineski proizvođači dobili su šansu za svoj dio tržišnog kolača.

Izvor: https://www.counterpointresearch.com/europe-smartphone-market-2021/

Tokom prošle godine, bilo je određenog napretka, evropsko tržište je poraslo za 8% u donosu na prethodno ali je to bio samo jedan dio u odnosu na cjelokupnu sliku. Kako navodi g. Jan Stryjak, Counterpoint Research’s Associate Director: "Divno je vidjeti kako evropsko tržište pametnih telefona raste u 2021. godini, ali to govori samo pola priče. Uticaji kovid-19 rezultirali su godišnjim padom prodaje od 14% u 2020. godinu, što znači da je tržište još uvijek znatno ispod nivoa prije pandemije.”


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banja Luka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH.