Veći dio sredstava vrijednih deset milijardi dolara Centralne banke Avganistana nalazi se u inostranstvu i smatraju se ključnim instrumentom Zapada da vrši pritisak na talibane da poštuju prava žena i vladavinu prava.

Zvaničnici američkog Stejt departmenta, Ministarstva finansija, Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće i druge agencije redovno održavaju sastanke o avganistanskim finansijama.

Stručnjaci ističu da bi u bilo kakvoj odluci o oslobađanju avganistanskih sredstava, najvjerovatnije učestvovali zvaničnici nekoliko službi, ali da posljednju riječ ima predsjednik Bajden.

Prema posljednjim podacima, cijene hrane i goriva u velikom su porastu širom Avganistana, usljed nedostatka gotovog novca izazvanog prekidom dostave strane pomoći, dostave američke valute i sušom.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da neće biti ublažavanja sankcija talibanima ili smanjenja ograničenja njihovog pristupa globalnom finansijskom sistemu.

Međunarodni monetarni fond takođe je talibanima blokirao pristup oko 440 miliona dolara odobrenih prošlog mjeseca za hitne rezerve.