U Komisiji hrvatske vlade za suočavanje sa prošlošću nalaze se ljudi koji "otvoreno zagovaraju vrstu umivene, oprane poražene politike Ante Pavelića i Nezavisne države Hrvatske", izjavio je danas predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.

"Došli smo do situacije da sada dobijamo ljude koji su deo te komisije koji kažu da antifašizam treba izbaciti iz Ustava i koji otvoreno zagovaraju vrstu umivene, oprane poražene politike Ante Pavelića i NDH. Sa druge strane, imamo situaciju da Komisija zapravo predlaže ozakonjenje ustaškog pozdrava ''Za dom spremni''", rekao je Pupovac.

On je, u intervjuu nedelje "Hrvatskog radija", rekao da se "Hrvatska nedovoljno suprotstavlja temama koje usporavaju društvo kao što su retrogradne ideološke pojave, negiranje građanskih prava i sloboda, kao i klerikalno i nacionalističko razumevanje društva", prenosi Hina.

"Umesto da odlučno branimo vrednosti antifašizma, kao što to čini većina zemalja Evrope, mi popuštamo i povlačimo se pred onima koji bi revitalizovali poražene snage u Drugom svetskom ratu", rekao je Pupovac.

Za preporuke Komisije za suočavanje sa prošlošću, Pupovac je rekao da je ona, umesto da nešto popravi i ponudi neka rešenja - "stvari pogoršala".

Hina navodi da je Pupovac istakao da su te preporuke "ne samo neobavezujuće, već za njega i apsolutno neprihvatljive".