Za deo najveće crnogorske luke koja je ostala u državnom vlasništvu zainteresovan je aparski sultan.

O privatizaciji preostalog dela Luke Bar arapski sultan je razgovarao u četvrtak sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem.

Marković je primio Sultana Ahmeda bin Sulejema, predsednika Upravnog odbora i izvršnog direktora grupacije "DP World" koja je zainteresovana za privatizaciju Luke Bar.

Kompanija "DP World", koja, među ostalim, upravlja sa 78 lučkih i kontinentalnih terminala u 40 država na šest kontinenata i čiji prošlogodišnji prihod premašuje četiri milijarde dolara, iskazala je na sastanku spremnost na preuzimanje upravljanja Lukom Bar.

Predsedniku Vlade je predstavljena delatnost kompanije koja, pored upravljanja lukama i terminalima, uključuje prateće servise i logistiku, direktnu onlajn povezanost sa prevoznicima i carinskim sistemima kao i pratećim biznisima.

"Moj cilj, i cilj Vlade je da resurse stavimo u funkciju razvoja od čega će koristi imati Crna Gora i naši građani", rekao je Marković.

Premijer je iskazao zadovoljstvo zbog interesovanja ove renomirane globalne kompanije za Luku Bar uz ocenu da je upravo ovakav partner potreban Crnoj Gori kako bi na najbolji način valorizovala svoj najbolji i najperspektivniji lučki resurs.

Turski "Global Ports" , većinski je vlasnik privatizovanog dela Luke Bar, današnje kompanije "Port of Adria".