PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

IZABRANA predsednica Ursula fon der Lajen raspodelila je resore unutar Evropske komisije, po gotovo idealnom paritetu od 14 muškaraca i 13 dama, ali to ne znači da će svi imenovani obavezno i preuzeti ove funkcije 1. novembra. Moraće, pre toga, da prođu vrlo ozbiljan ispit pred poslanicima Evropskog parlamenta, a čini se da ta provera nikada nije bila teža a neizvesnost veća.

Mnogo je kandidata koji sa strepnjom kreću pred poslanike. Među njima su predstavnica Rumunije Rovana Plumb kojoj je dodeljen resor transporta, ali i Francuskinja Silvi Gular, predodređena za nekoliko važnih dosijea, kao što su unutrašnje tržište, odbrana i svemirska politika.

Gular će morati da odgovara na vrlo neugodna pitanja koja se tiču sumnji u konflikt interesa. Bivša francuska ministarka vojske će biti u obavezi da pruži uverljive odgovore u vezi s čak 12.000 evra koje je dobijala mesečno od trusta mozgova "Bergruen", tokom 27 meseci, odnosno za 324.000 do 350.000 evra, i to za učešće u organizaciji nekoliko sastanaka i pisanje dva izveštaja po petnaestak stranica.

Takođe, ispitivaće je i zato što je zbog lažnog zapošljavanja bila u obavezi da vrati EP 45.000 evra koje je dobio njen saradnik dok je bila evropska poslanica, iako je obavljao partijske zadatke.

ŠUICI PLATA OD 24.000 EVRA Hrvatska predstavnica u Briselu koja je izabrana za potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica imaće mesečnu platu od 24.852 evra bruto! To znači da će ona zaraditi za 30 dana koliko prosečan Hrvat zaradi za dve i po godine. Uz to, Šuica će imati pravo na mnogobrojne nadoknade, za useljenje, preseljenje, odvojen život... Taj iznos će, otprilike, primati i drugi članovi evropske komisije.

Rumunska predstavnica će imati težak zadatak da objasni odluku koju je kao član vlade donela u korist jedne firme bliske političaru Liviju Dragnei, koji je trenutno u zatvoru.

O konfliktu interesa će morati da se izjasni i Estonka Kadri Simson zadužena za energetiku, a donekle je problematičan i Poljak Januš Vojčehovski, s portfeljom poljoprivrede, kome će poslanici postavljati pitanja oko stanja pravne države u Poljskoj, ali i zbog nekih neregularnosti u vezi s naplatom troškova putovanja.

Imajući u vidu astronomske plate koje će primati, niko od njih ne bi voleo da ih zadesi sudbina Slovenke Alenke Bratušek koja na ovom ispitu nije prošla u verifikaciji prethodnog saziva 2014. godine. Kandidati će na audijenciji pred poslanicima biti od 30. septembra do 8. oktobra, dok će EP glasanjem dati svoje odlučujuće mišljenje 22. ili 23. oktobra.